Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

”Finland firar sin frihet”

Om aftonen den sjätte december, Finlands självständighetsdag,är gatorna stilla och husen lyser i mörkret. Klockan 18 tänds de traditionella blåvita stearinljusen i fönstren mot en bakgrund av tv-apparaternas blå sken. Presidentens bal tvsänds – lite som Nobelfesten i Sverige – och det är tradition att titta. Många väljer också att se om en nästan tre timmar lång svartvit spelfilm, som i årtionden har visats just denna dag på året: Okänd soldat.
      Om Sveriges nationaldag är ett firande är Finlands mer högstämd, ungefär som en blandning av långfredag och julafton. Friheten är för oss inte bara en abstrakt idé. Jag är bara 36 år gammal, men i en annan värld hade jag vuxit upp i Sovjetunionen. Denna decemberdag reflekterar vi över frihetens pris. Det var ju våra farföräldrar, de egna föräldrarna eller till och med man själv, som stred i Finlands tre krig under andra världskrigsåren. Nästan alla familjer förlorade någon vid fronten eller till hungern.
      De som var med har inte förmått prata om sina upplevelser. Behovet att behandla det som har hänt fick underkasta sig viljan att gå vidare, se framåt, och beskydda dem som inte har upplevt det värsta. Filmkonsten kom att spela en viktig roll för att gestalta sådant som inte kunde sägas.

Väinö Linnas roliga, spännande och hjärtskärande Okänd soldat utkom bara ett årtionde efter krigsslutet och blev Finlands bäst säljande roman genom tiderna. Edvin Laines storartade filmversion gjordes året därefter. Berättelsen följer en grupp vanliga soldater från olika delar av landet, det slags killar vars ben ofta vilar under monument till de okända döda. Här får de namn, personligheter, regionala dialekter. Alla finländare kunde se sig själv i någon av karaktärerna.
      Linna och Laine berättar om strider och kamratskap, men också hunger, missnöje, till och med rädsla. En avrättning av egna soldater visas. I en annan oförglömlig scen super sig enheten berusad. Officerarna sjunger på nazisternas nationalsång, Die Fahne hoch. Soldaterna dansar till den ryska folkvisan Kalinka. Finland är allierat med Tyskland, Sovjet är fienden, men också den gamla grannen. Ingen kan texten, till någondera sången. Kriget har inget med ära eller ideologi att göra.
      Den oförglömligt pragmatiske Rokka, den salta, principfaste Lehto, till och med livrädde lille Riitaoja, är storartat vardagliga människor och vet att så är det på motståndarsidan också. Kriget känns nödvändigt, man kämpar för sin överlevnad, men alla de stridande är fångar i en lika vidrig situation.
      Många länders berättelser om andra världskriget fokuserar fortfarande på hjältemod, heder och ära. Okänd soldat tilllät de finska veteranerna en ärligare relation till allt det låga och hemska som också ingår i krigets verklighet. Krigstrauman präglade många familjer och biografen blev en plats där också vi fredsbarn kunde börja föreställa oss vad de förtegna veteranerna levde med.


 

Bioaktuellt i vuxet sällskap

EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON
Roy Anderssons Guldlejonet-belönade dramakomedi. Premiär: 12 november.

GENTLEMEN
Episk film på Klas Östergrens roman om unga män i ett försvunnet Stockholm. Premiär: 5 december.

CJDG
Kersti Grunditz följer konstnären Carl Johan de Geer till barndomen, Solsidan och New York. Premiär: 12 december.

Bioaktuellt med ungarna

TJUVARNAS JUL: TROLLKARLENS DOTTER
Magiskt storäventyr följer upp julkalendern från 2011. Premiär: 14 november.

THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY
Hungerspelaren Katniss (Jennifer Lawrence) blir äntligen revolutionär! Premiär: 19 november.

HOBBIT 3: FEMHÄRASLAGET
Peter Jacksons sjätte film om Midgård bjuder på krig och stora känslor. Premiär: 10 december.