Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Författarmöte

Anders Johansson

– skriver för att
sanningen
ska fram 

Det började med ett tips, som blev en podcast som blev boken Fallet om hur en 15-åring döms för ett mord han inte har begått. Efter att Samir Sabri frikänts drömmer journalisten Anders Johansson nu om att skriva filmmanus.

Anders Johansson
Född: 1947.
Ålder: 52 år.
Familj: sambo, två barn.
Tidigare böcker Livvakten (2012), en reportagebok skriven tillsammans med daniel Webb, som fick i uppdrag att tysta källan till boken Den motvillige monarken (2010) av thomas sjöberg, som bland annat avslöjar att kung carl xvi gustaf har gått på porrklubb under OS i atlanta och träffat ”kaffeflickor” på en svartklubb som drivs av kriminellai stockholm.
Fritid: har elva akvarier och föder upp algätarmalar för försäljning.

Som kriminalreporter på Aftonbladet är Anders Johansson van att få tips om att någon blivit oskyldigt dömd. Så han var till en början skeptisk när advokat Sargon de Basso frågade om han ville göra en journalistisk granskning av vem som egentligen hållit i kniven när en kvinna brutalt mördats i sin egen säng i Stockholmsförorten Tensta en vacker morgon i maj för mer än 30 år sedan.

– Det kändes tveksamt. Men jag gick med på att gå igenom dokumenten i fallet.

Liksom Samir Sabri har advokat Sargonde Basso syrianska rötter.

– Sedan han var liten hade han hörtsina föräldrar tala om den stora orättvisan som hade drabbat en syriansk pojke, hur hans pappa hade mördat hans styvmor och låtit sin son sitta av straffet.

Samtidigt letade Aftonbladet efter ett rättsfall att göra en svensk version av den då tokhyllade amerikanska podcasten Serial av. Den är en journalistisk dramatisering av ett verkligt fall där en student trots många konstigheter döms för mordet på sin före detta flickvän. Nu fick Anders Johansson i uppdrag att göra en Serial på svenska, om domen av Samir Sabri.

– Det var pirrigt att dra i gång. Jag hade inte lyssnat på Serial, jag hade aldrig gjort radio och jag hade ingen aning om hur min undersökning skulle sluta. Det hade ju kunnat bli så att jag i avsnitt sju skulle komma fram till att Samir har ljugit för mig, att det är han som är mördaren.

Våren 2015 sändes tio avsnitt av podcasten Fallet.

Sedan dess har de uppgifter som Anders Johansson grävt fram lett till att Samir Sabri friats för mordet på sin styvmamma. Anders Johansson har fått en guldspade av Föreningen Grävande journalister samt lärt sig ett och annat om dramaturgi.

– När vi lyssnade igenom de tre första avsnitten innan sändning insåg jag att det inte fanns någon anledning att lyssna på avsnitt fyra, fem eller sex.

Som nyhetsreporter hade han börjat med det viktigaste. Efter att ha tagit hjälp av filmregissören Ronnie Sandahl gjordes de första avsnitten om.

– Då gjorde vi tvärtom. I stället för att berätta så mycket som möjligt berättade jag så lite som möjligt – bara tillräckligt för att föra storyn framåt och hålla intresset uppe. Efter 30 år i yrket var det roligt att lära sig tänka nytt.

Anders Johansson anser att den verkliga skandalen inte var att Samir Sabri dömdes för mord 1996, då han tog på sig mordet. Det stora rättsövergreppet begick ett år senare när Samir Sabri tog tillbaka sitt erkännande och sa som det var – att hans pappa hade mördat sin nya fru och tvingat honom att ta på sig dådet.

Polisen återupptog förundersökningen – men kallade aldrig pappan till förhör. Ochi stället för att kolla om Samir Sabris nya berättelse stämde med de tekniska bevis som fanns så anlitade polisen en vittnespsykolog. Och hon påstod att Samir ljög.

– Det är det som är kärnan i samhällskritiken i boken. Att psykologer tilläts ha så orimligt stor inverkan på rättsprocessen.

Många blir berörda av Samir Sabris öde. Efter sluten psykiatrisk vård börjar den unge Samir missbruka och under 20 år försörjer han sig som yrkeskriminell. I dag jobbar han med utsatta ungdomar som vill ta sig bort från droger och brott.

– Det känns extra roligt att berätta hans historia för att det finns ett lyckligt slut, att han kunnat vända alla de negativa erfarenheterna till en tillgång i sitt arbete med ungdomar.

Var du aldrig rädd för att du precis som polis och åklagare skulle blunda för bevis som inte stödde din teori?

– Nej, för jag hade ingen teori. Jag gjorde upp med Samir Sabri innan vi startade att jag kommer berätta om allt jag hittar. Jag sa att om du ljuger så kommer jag att tala om det.

Ska du skriva flera böcker?

– Jag får flera förslag, så det blir det nog. Det skulle vara jätteroligt att lära sig skriva manus och göra filmer baserade på verkliga händelser. Men det här har varit så energikrävande att först måste jag hämta andan.