En tidning från ABF

Mat

Hela Europa bakar

- Men endast Sverige svenska

småkakor hava

Som jurymedlem i teveprogrammet Hela Sverige bakar vet Birgitta Rasmusson hur lätt degen blir för smulig eller kakorna för hårda. här delar kvinnan bakom klassikern Sju sorters kakor med sig av sina bästa knep.

Birgitta RasmussonÅlder: 74 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm, sommarstuga i Ljungskile.
Familj: Stor. Vi är nio kring kalasbordet.
Gör: Jurymedlem i TV4-programmet Hela Sverige bakar, som spelas in i sommar.
Aktuell: I höst med ännu en kakbok, arbetsnamn Birgittas bästa.

Det börjar bli dags.
     – Inför sommaren vill jag fylla skrinen. Det är så trevligt att bjuda på hembakt när man får besök, säger Birgitta Rasmusson medan hon knyter på sig sitt mörkblå förkläde.
     Skrin är vad kakburkar kallas på stora delar av den svenska landsbygden och det som ska läggas däri är vackra och goa kakor av olika sort. I skrin eller annan burk med lock håller klassiker som bondkakor, havreflarn och chokladsnittar ett par veckor. I frysen håller de flera månader.
     – Det är ett kulturellt arv vi förvaltar när vi bakar och bjuder på kakor. Sverige är det enda landet i världen där man kan bli bjuden på kafferep. Det är en bjudningsform som är lika stilig som en tre rätters midddag, säger Birgitta Rasmusson som ofta håller föredrag om kafferepets historia.
      – Sist kom det 170 personer, i en liten by utanför Strömstad. Jag skulle kunna hålla ett föredrag om dagen, intresset är enormt.

Hon är ganska nyss hemkommen från en husgerådsmässa i Frankfurt och berättar att det inte bara är i Sverige som alla vill baka.
     – Det som gladde mig är att nu är det bara bakning och bakning. Jag har aldrig sett så många bakprylar. Det går som en lavin över Europa!
     Men medan man på kontinenten gärna serverar eleganta köpes-bakelser är hembakt det finaste som finns i Sverige. Vi har invaderat fotograf Anders Timréns kök för att tillverka fyra av de sorters kakor som Birgitta Rasmusson menar tillhör svensk kultur. Med begränsad tid till sitt förfogande väljer hon bort bondkakor, brysselkex och andra så kallade skurna kakor som måste stå i kylen några timmar innan de kan skäras upp och gräddas. Istället vankas det förhållandevis snabbgjorda klassiker – hallongrottor, havreflarn, vaniljhorn och chokladsnittar. Sådana man kan sno ihop när man får oväntat besök.

Birgitta Rasmusson börjar med att blanda rumsvarmt smör och socker med elvisp. Hon börjar försiktigt, på lägsta hastighet.
     – Särskilt herrar som är lite maskingalna kör gärna vispen på turbo. Men då slår man sönder strukturen i råvarorna. Samma sak om man arbetar degen för länge, kakorna blir sega.
     Efter en lite stund ökar hon farten och sedan är det dags att mäta upp mjölet – ännu en vanlig fallgrop.
     – Packar du ett decilitermått eller glömmer skaka av rågen blir det lätt en och en halv deciliter istället för en. Allra bäst är att väga, säger Birgitta Rasmusson.
     Dessutom ska det vara finaste kärnvetemjöl.
     – Lågprismjölet kan man baka bröd på, men inte kakor. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Birgitta Rasmusson som var chef på Icas provkök i mer än tjugo år.
     Så det är med vana händer som Birgitta Rasmusson arbetar ihop degen på den mjölade köksbänken. Hon formar den till en längd som hon delar först på hälften, sedan på hälften och hälften och hälften igen tills hon har sexton näranog exakt lika stora bitar. Storleken har betydelse, för att kakorna ska bli jämt gräddade.
     – Hallongrottor ska inte vara för stora, då blir de lätt degiga, säger Birgitta medan hon trillar kulor av degbitarna.
     Hon trycker till en fördjupning i varje kaka och sedan får Fönstrets utsända förtroende att klicka i lagom mycket hallonsylt.
     – Inte för mycket, då rinner det överoch det blir inte snyggt, instruerar Birgitta och jag upplever tacksamhet över att min insats inte filmas för att sändas i tv.

Så där håller det på. Till skillnad från när man lagar mat är det nämligen supernoga med allt när man bakar kakor. Fel proportion mellan mängden vätska och mängden mjöl, för många minuter i en för varm ugn – och vaniljhornen smakar inte alls som mormors.
     Men med Birgitta Rasmusson vid bakbordet blir resultatet gudomligt. Ett lagom sprött vaniljhorn varsamt doppat i strösocker – godare kulturarv får man leta efter.


 

Hallongrottor

32 st
200 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl hallonsylt
Småbrödsformar (mindre än bullformar,större än knäckformar)

Gör så här:
• Rör smör, socker och vaniljsocker poröst i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
• Arbeta snabbt ihop till en deg.
• Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Rulla ut till en längd och halvera tills det blir 32 lika stora bitar.
• Rulla bitarna till kulor och lägg i småbrödsformar.
• Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en liten klick sylt.
• Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter.

Recept: ur Rutiga bakboken (ICA förlag)

Birgittas kommentar:
”Var noga med mängden mjöl, bäst är att använda en digital våg – och glöm inte räkna bort vad skålen väger! Om degen smular sig av för mycket mjöl kan du blanda i en liten klick extra smör.” 


 

Vaniljhorn

40 st
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl strösocker

Gör så här:
• Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl med elvisp. Arbeta ihop till en deg.
• Rulla degen till fingertjocka längder. Skär dem i 6 cm långa bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper och forma dem till horn.
• Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader, cirka 12 minuter.
• Låt dem svalna något på plåten. Häll upp strösocker på en plan tallrik. Vänd försiktigt kakorna i sockret. Låt dem svalna på galler.

Recept: ur Rutiga bakboken (ICA förlag)

Birgittas kommentar:
”Om du vill kan du doppa en eller bägge ändar i smält choklad.” 


 

Havreflarn

32 st
75 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

Gör så här:
• Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser under omrörning. Klicka ut smeten på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Tänk på att det rinner ut lite.
• Grädda flarnen mitt i ugnen i 200 grader i cirka 5 minuter. Låt dem svalna något på plåten innan du låter dem kallna på galler – eller på ett kvastskaft, kavel eller glasflaska. Då får du böjda flarn.

Recept: ur Rutiga bakboken (ICA förlag)

Birgittas kommentar:
”Om du inte har grädde hemma kan det gå lika bra med mjölk. Böjda flarn är jättefina att fylla med färska bär, en somrig dessert med glass till.” 


 

Chokladsnittar

75 st
200 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
• Rör smör, socker och vanilj socker pösigt. Använd en sil och sikta i kakao och mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta ihop till en deg.
• Rulla ut degen till sex fingertjocka längder lika långa som plåtarna. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Platta ut med en liten stekspade.
• Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över rikligt med pärlsocker.
• Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter.Skär dem i sneda bitar medan de ännu är varma. Låt dem gärna kallna på plåtarna.

Birgittas kommentar:
”Låt smöret stå framme en stund så blir det lätttare att röra ihop det med sockret. Om kakorna förvaras torrt, i burk med lock, håller de ett par veckor. Frysta kakor håller i sex månader och tinar fort om du lägger upp dem på ett fat.” 


 

Recept: ur Rutiga bakboken (ICA förlag)

Ursprungligen publicerad i nummer 2 2014