Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Mat

Istället för köttfärs

Med två nyblivna vegetarianer hemma har Fönstrets Maria Ullsten fått tänka om i köket. Och upptäckt att såväl lasagne och hamburgare som köttbullar och tacos kan bli godare utan köttfärs.

Mamma, vi såg en film om köttindustrin i skolan så nu blir jag också vegetarian.

När Ella, 16, kommer hem och meddelar denna nyhet har hennes tvillingsyster Sofia redan slutat äta såväl kött som fisk.

Så det blev till att börja experimentera. Vad skulle jag nu hitta på i stället för spagetti och köttfärssås?

Första gången jag gjorde burgare på svarta bönor och kall kokt potatis blev jag glatt överraskad. Detta var ju minst lika gott som hamburgare på nymald köttfärs.

Samma sak med lasagne. När köttfärsen byttes ut mot antingen en röra av spenat och fetaost eller olivoljemättade aubergineskivor blev det inte bara krämigare – utan även godare. Nu skriker ena tvillingsyrran högt om den andra tagit sista biten av överbliven vegolasagne.

Det jag aldrig riktigt fått till är hemgjorda falafel. Det är krångligt att fritera, oljan stänker, det blir en massa disk och jag hatar att torka fett från kakel och dekorativa olivoljeflaskor. Plus att det är något med konsistensen som inte riktigt vill sig.

– Jag brukar köpa fryst falafel, det finns jättegoda sorter, tipsar Anders Timrén som är Fönstrets ad.

Även han har börjat äta mer vegetariskt på senare år.

– Min kusin är vegan och när hon bjuder på middag brukar det vara jättegott. Man glömmer att det inte är kött med.

Nu har Anders och hans sambo bestämt sig för att laga vego två dagar i veckan.

– Vi försöker att bara köpa ekologiska grönsaker och rotfrukter och de håller ju lite kortare än vanliga. Därför tar vi vegodagarna i följd.

Är det svårt att få det gott, när ni lagar vegetariskt?

– Absolut inte! Men kryddorna är viktiga, timjan gifter sig med tomat, rosmarin med potatis. Men framför allt är vegetariskt är ny mark, det triggar oss att prova nya saker.

Men ni fortsätter ändå att äta kött?

 – Ja, men då tycker jag man har ett ansvar att se till att det kött vi köper är producerat på rätt sätt. Köper man billigt kött riskerar man att stödja djurhållning som är rena tortyren. Vi försöker köpa närproducerat och ekologiskt, trots att det är dyrare.

Varför inte bli helvegetariner? Eller veganer?

– Man behöver inte bli fanatiker, men man måste bli medveten. Varje köttbulle jag byter ut mot en falafel är ett steg i rätt riktning.


 

Auberginelasagne

4 portioner
2 auberginer
4 msk olivolja
1 gul lök
3–4 vitlöksklyftor
en halv tub tomatpuré
500 gram krossade tomater
1 msk balsamvinäger
cayennepeppar
en nypa socker
en nypa salt
nymald svartpeppar
1 msk timjan
lasagneplattor
500 gram ricotta (färskost)

Gör så här:

• Sätt ugnen på 200 grader.

• Börja med tomatsåsen, som blir bättre om den får stå och puttra.

• Hacka den gula löken, svetta i olivolja. Den som vill ha lite sting pudrar över cayennepeppar.

• Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger, timjan samt socker, salt och peppar.

• Häll i de krossade tomaterna. Låt koka ihop under lock.

• Skär auberginen i centimetertjocka skivor (den behöver inte skalas), stek i rikligt med olivolja tills de fått färg.

• Pressa vitlöksklyftorna i tomatsåsen.

• I en ugnsfast form – varva tomatsås, auberginer, lasagneplattor och ricotta.

• Ugnsbaka i cirka 30 minuter.

Kockens tips: Man kan byta ut auberginen mot spenat (fryst går bra) som fått fräsa med röd- och vitlök och blandats med ett paket fetaost. Har du inte ricotta? Gör en vanlig bechamelsås på smör, mjöl och mjölk i stället.

 


 

 

Vegotacos

4 Portioner

>Bönröra
1 gul lök
2 msk majsolja
3–4 vitlöksklyftor
500 gram svarta bönor, ink några matskedar av spadet
spiskummin
chili
färsk koriander.
salt

Gör så här:

• Svetta lök och vitlök i majsolja och de torra kryddorna.

• Späd med lite av spadet från de svarta bönorna. låt det koka in.

• Tillsätt bönorna.

• Klipp i koriander.

Kockens tips: Den som vill mixar med stavmixer. I så fall tillsätts den klippta koriandern efteråt.

>Guacamole
2 mogna avocador
2 tsk färskpressad citron- eller limesaft
2 vitlöksklyftor
ev hackad färsk koriander

Gör så här:

• Mosa avocadon direkt i serveringsskål, helst med mortel.

• Tillsätt citron- eller limesaft.

• Pressa i vitlöken, klipp i korriandern.

Kockens tips: Blir godast om det görs ett par timmar i förväg. Då hinner vitlöken ge smak.

>Tomatsalsa
1 gul lök
4–5 vitlöksklyftor
färsk eller torkad chili
500 gram passerade tomater
2 tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
2 tsk socker
svartpeppar
salt
ev korriander eller bladpersilja

Gör så här:

• Hacka löken fint och chilifrukten om du använder färsk.

• Blanda med de tärnade tomaterna, de passerade tomaterna, buljongtärning och kryddor.

• Låt koka på svag värme cirka 30 minuter.

Kockens tips: Givetvis går det bra med färdigköpt tacokrydda. Den som älskar korriander klipper i det på slutet.


 

 

Halloumiburgare

4 portioner
2 bitar halloumi
4 färska frallor, gärna lite grövre
soltorkade tomater
2 dl matlagningsyoghurt
2–3 msk mild mango chutney
rödlök, rå eller picklad
grön sallad

Gör så här:

• Om du gillar picklad lök – gör en 1-2-3-lag. 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten som får koka upp. skiva löken och lägg i ringarna. låt gärna stå över natten.

• Blanda yoghurt och chutney.

• Skär de soltorkade tomaterna på längden.

• Skär halloumi i tjocka skivor. Stek eller grilla gyllenbruna.

• Halvera frallorna. Grilla eller ugnsrosta lätt, bara så de precis blir knapriga.

• Montera burgaren med sallad i botten, halloumi, chutneysås, lök och soltorkade tomater.

Kockens tips: En grillpinne i trä underlättar vid servering.


 

 

Falafel

med arabisk tomatsås

4 portioner

>Falafel
2 kokta potatisar
400 gram kikärtor
3–4 vitlöksklyftor
en halv gul lök
1 dl bladpersilja
2 tsk spiskummin
1 msk potatismjöl
saltsvartpeppar
2 ägg
4 dl ströbröd
1,5 dl matolja

Gör så här:

• Häll spadet av kikärtorna och mixa grovt, stavmixer går bra.

• Riv löken.

• Mosa potatisen.

• Finhacka bladpersiljan.

• Blanda allt med kikärtorna, tillsätt potatismjöl och kryddorna.

• Rulla smeten till runda bollar.

• Hetta upp olja till 180 grader.

• Vispa äggen, häll upp ströbröd på tallrik.

• Doppa bollarna i äggen, rulla i ströbröd.

• Fritera i oljan tills de har fått färg, cirka tre fyra minuter.

Kockens tips: Om du inte orkar fritera själv så finns goda färdiga falafel att köpa, frysta.

>Arabisk tomatsås
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
en nypa socker
500 g krossade tomater
en nypa salt
2 tsk mald svartpeppar
3 tsk torkad koriander
3 tsk paprikapulver
1 tsk mald kummin
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk riven muskot
1 tsk malen kanel

Gör så här:

• Svetta lök och vitlök i olivolja.

• Tillsätt kryddor, låt puttra.

• Tillsätt tomapuré och efter en stund krossade tomater.

• Låt koka på svag värme cirka 30 minuter.

Kockens tips: I många arabiska kök finns en burk med färdigblandade sju kryddor – svartpeppar, paprikapulver, kummin, koriander, nejlikor, muskot och kanel. Den används till de flesta rätter, både med och utan kött.