En tidning från ABF

Mat

Rå-gott

Fräscha gröna rätter som tillagas i max 40 grader. Så kan trenddieten raw food, rå mat, beskrivas i korthet. Erica Palmcrantz bjuder Fönstrets läsare på en vitamin- och mineralrik trerätters.

Under en vistelse i Kalifornien blev Erica Palmcrantz raw food-frälst. Hon bodde hos släktingar och levde på enbart grönsaker, bär, frukt, nötter, mandlar och frön i två månader.

– Jag fick så fantastiskt mycket energi. Raw food belastar kroppen minimalt och man får kraft över till annat, säger hon.
I dag är hon licensierad raw food-kock och sprider sin kunskap i Sverige. Kosten ligger i tiden. Tillsatserna i maten ifrågasätts och efterfrågan på ekologiskt livsmedel ökar.
– Dessutom är den här maten både god och nyttig. Den är en kick för smaklökarna, säger hon.
Hennes raw food-recept är helt veganska. De innehåller varken mjölk- eller äggprodukter. Socker och mjöl används inte heller. Men Erica Palmcrantz är inte den som vill omvända hela omgivningen.
Hon uppmuntrar till att testa och smaka, och lyssna till sin egen kropp. Raw food kan mycket väl kombineras med tilllagad mat, i större eller mindre utsträckning. Till sommarens grillade passar de gröna fräscha rätterna perfekt som tillbehör.
– Jag vill väcka lust i stället för begränsningar, säger hon.

I boken Raw food på svenska delar hon med sig av sina bästa recept. Variationen är stor med alltifrån lätta sallader till tyngre rätter, som till exempel en imitation av laxpaté gjord på solfrosfrön, mandlar, morötter, dill och salladslök. Till fredagsmysets tacos ersätts köttfärsen av mixade pistaschmandlar, valnötter, morot och purjolök. Som alternativ till bröd finns kex gjorda på frön. I stället för pasta strimlas morötter och zucchini och serveras med goda såser.
– Man behöver få ingredienser. Det allra mesta går att köpa i en vanlig mataffär, säger hon.
– Det blir mer hackande, rivande och mixande än i traditionell matlagning. Men å andra sidan tar maten ingen tid i ugnen. Förutom blötläggning av torkade frukter, bär och nötter så behövs inga andra förberedelser. Det är skillnaden mellan raw food och levande föda, där man blötlägger, fermenterar och groddar betydlig mer.

Det ska vara enkelt men det ska också vara njutningsfullt. Listan på nyttiga raw food-efterätter kan göras lång. Smoothies, frukt- och bärkompotter, glass men också kakor, pajer och chokladmousse.
rica Palmcrantz äter sedan fyra år mest raw food. När hon väntade barn var hon varken lockad under några månader av graviditeten av frön, nötter eller avokado som är kaloribasen i födan. Då blev det under en period lagad mat. På hennes julbord är tre fjärdelar raw food, sedan finns det prinskorvar ochköttbullar till den som vill.
– Jag vill väcka lust. Det viktigaste av allt är att lyssna på sinkropp. Vad passar dig?
Hennes tips till nybörjare äratt sluta med vitt mjöl, socker och laktos, exempelvis vanlig mjölk som ersätts av mandelmjölk. Börja med att prova på någon raw food-efterrätt. Vid övergången från vanlig mat till raw food kan det bli så att man äter extra mycket kaloririka nötter, frön och mandlar, vilket är helt okej under övergångsfasen.
– Man blir mätt men får inte den där jobbiga känslan av att vara pustmätt. Och skulle man bli hungrig efter en stund så tar bara man ett mellanmål.


 

Förrätt

Rödbetsbiffar på romansallad

Råa rödbetor kan ge spännande smakupplevelser. Här i kombination med avokado och kapris. 

4 portioner
 3 rödbetor, rårivna 
2 morötter, rårivna 
1/2 dl pistaschmandlar, naturella 
1/2–1 avokado 
2 tsk citronjuice 
havssalt, en nypa
1–2 tsk dijonsenap 
1 huvud romansallad 
kapris till garnering

Gör så här:
• Riv först rödbetor och morötter grovt antingen i matberedare eller på rivjärn.
• Kör dem sedan i matberedaren tillsammans med pistaschmandlar.
• Blanda ner avokado och kör igen.
• Smaka av med citron, havssalt och dijonsenap. Börja med en tesked senap och tillsätt gärna mer för starkare senapssmak.
• Lägg upp cirka en deciliter av röran på romansalladsbladet och toppa med kapris.


Huvudrätt

Raw lasagne

Någon sade att rätten är ”killig”. Vilket betyder att den brukar fungera utmärkt att servera till killar som är lite skeptiska till raw food!

5 champinjoner/portobello/shiitake, tunt skivade
1 msk olivolja
1/2 msk tamari
2 zucchini, skalade
1/2 ask bladspenat, färsk
1 1/2 dl marinarasås
1–2 avokado, skivad

Gör så här:
• Marinera svampen i tamari och olivolja i 10 minuter. Torka sedan av överflödig vätska från svampen med ett hushållspapper.
• Skiva zucchini tunt på längden till långa breda nudlar, osthyvel fungerar bra. • Kör spenaten i matberedaren/mixern med lite vatten så att den blir som en sås. Lägg i en skål.
• Täck botten på ett litet fyrkantigt fat med 2 tsk marinarasås och 1/3 av zucchinin ovanpå.
• Toppa med 2 tsk sås igen och hälften av svampen.
• Pressa svampen med en degspade.
• Lägg på 1/3 av zucchinin, halva avokadon och därefter halva spenaten.
• Pressa igen med degspaden.
• Ta sedan 1/3 av zucchinin och 2 tsk sås. Lägg på resten av spenaten, avokadon och låt svampen ligga överst.

Marinarasås

Används till lasagnen, som sås till zucchinipasta eller bara som en god sidorätt.

2 tomater
5–6 soltorkade tomater
1/2 röd paprika
2 tsk olivolja
1 msk färsk basilika eller 1 tsk torkad
1 tsk torkad oregano
salt, efter smak

• Kör allt i matberedaren eller mixern. Håller 3 dagar i kyl i tättslutande burk.


Tillbehör

Linfrökex

3 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl vatten
1 tsk örtkryddor, exempelvis kummin
1 tsk salt

Gör så här:
• Blanda linfrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön med vattnet.
• Tillsätt kryddor och saltet. Blanda ordentligt.
• Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40–45 grader, beroende på hur ny din ugn är kan det variera hur markeringen av gradantalet ser ut. Öppna ugnsluckan emellanåt. Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka kexen, återigen beroende på ugnen.
• När kexen kan brytas som knäckebröd är de klara. Förvara i en låda som sluter tätt.


Efterrätt

Hallonpaj med chokladsås

Hallon och choklad i kombination är alltid en vinnare!

1/2 dl hasselnötter
2 fikon, blötlagda
2 dadlar
1 tsk honungen
nypa salt
blötläggningsvattnet från fikonen
2 dl hallon eller mer

Chokladsås
2 msk carob eller rå kakao (från hälsokosten)
2 msk vatten
en nypa salt
1 tsk honung

Gör så här:
• Kör hasselnötter i matberedaren tills de har finfördelats.
• Lägg i fikon, dadlar, honung och salt. Kör igen tills det har blivit en deg.
• Späd med lite av blötläggningsvattnet från fikonen, om det behövs.
• Tryck ut degen på ett fat. Lägg på rikligt med hallon.
• Blanda ingredienserna till såsen i en skål och låt stå kallt innan serveringen.
• Häll chokladsåsen över pajen vid servering.