Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

I Kina-Gunnars rike

Vi besökte: Östasiatiska museet i Stockholm.
Vår guide: Michel Lee, intendent.
Guidens favorit: En stenstaty av Budda som hans mormors familj vallfärdat till.
Fönstrets favorit: En 5 000 år gammal ångkokare, i svart keramik.

14:11

Intendent Michel Lee hälsar artigt och försäkrar att det inte gör något att Fönstret kommer 11 minuter försent. Han arbetade på ett östasiatiskt konstmuseum i den engelska staden Bath innan han för drygt fyra år sedan headhuntades till Östasiatiska i Stockholm.

– Få svenskar känner till det men här finns en av världens viktigaste samlingar av kinesisk konst, säger han.

14:15

Svaret på frågan hur det, kan komma sig är Johan Gunnar Andersson. Han föddes på landet utanför Örebro 1874 och blev under flera resor till Kina på 1920-talet världens då främste expert på kinesisk förhistoria.

– Han kallades Kina-Gunnar. I Sverige vet nästan ingen vem han var, men i byn Yangshao står han staty i brons. Och bland kinesiska arkeologer och historiker är han berömd, säger Michael Lee.

14:20

Japan är inte riktigt Michel Lees område så vi skyndar lite pliktskyldigt förbi montrar med väldigt vackra saker. Men vi stannar upp vid vad som måste vara ett av världens märkligaste påslakan. Det är lagom stort för en spjälsäng och pryds av stridsflygplan, japanska flaggor och soldater med bebisrunda kinder.

– Det är från 1938 och ingick i den statliga propagandan inför sino japanska kriget då en massa grymheter begicks.

14:28

När vi kliver in i museets skulpturhall lever Michel Lee upp.

– När jag började jobba här fick jag i uppdrag att göra om den här utställningen, berättar han.

14:30

Bland det Michel Lee då gjorde var att hämta hit tre mer än meterhöga buddastatyer som fanns på Etnografiska museet. De är förgyllda och köptes av upptäcktsresaren Sven Hedin 1930.

– På Etnografiska stod en av dem i förrådet, och två av dem i var sin del av museet. De kommer från samma tempel i inre Mongoliet och nu visas de tillsammans för första gången på mer än 80 år.

14:35

I skulpturhallen finns också hans personliga favorit bland museets alla föremål. En buddastaty i kalksten.

– Den kommer från ett tempel som var ett pilgrimsmål i den trakt av Heinanprovinsen som min släkt kommer ifrån. Så min mormorsmor och hennes förfäder har förmodligen stått framför den och visat sin respekt, säger Michel Lee.

Tänk om de hade sett honom nu!

14:55

En trappa ner finns de hundratals keramikföremål från stenåldern som Kina-Gunnar tog med sig hem och som blev grunden till Östasiatiska museet, som öppnades 1926.

– Han lärde upp den första generationen kinesiska arkeologer och återbördade hälften av alla föremål han förvärvat och undersökt till Kina.

Så skedde också.

– Tyvärr har de återbördade föremålen skingrats och kommit bort under krig och revolutioner i Kina.

15:00

Michel Lee lutar sig fram och pekar. Två av krukorna i montern som även rymmer ett svartvitt porträtt av en leende Johan Gunnar Andersson i manchesterkostym på plats i Yangshao, är uppochnedvända så vi kan se vad han skrivit på botten.

– Där står ett S, det betyder att det ska vara kvar i Stockholm.

15:15

Jag förundras särskilt över ett av föremålen i svart keramik som har flera hål i botten. – Det är en 5 000 år gammal ångkokare. Förmodligen använd för att ångkoka ris, säger Michel Lee.

15:20

I utställningen Mittens rike är föremålen yngre, flera av dem har forslats hem till Sverige av dåvarande kronprinsen, senare Gustav VI Adolf som var amatörarkeolog. Det börjar med 3 000 år gamla bronskärl och slutar med porslin målat i vansinnigt vackra nyanser av turkos, gult, blått och grönt.

– Stig Lindberg och flera andra designer på Gustavsberg inspirerades av det kinesiska formspråket, det finns många kinesiska detaljer i deras porslin, berättar Michel Lee.

15:30

Under Ostindiska kompaniets glansdagar lät många svenska adelsfamiljer tillverka serviser med det egna sigillet på. Men det blev inte alltid som de tänkt sig.

– Det här sigillet blev fuktskadat på väg till Kina och när familjen packade upp servisen fanns fuktskadan med på varenda del, säger Michel Lee och pekar.


 

Plus: Läget. Passa på att utforska vackra lilla Skeppsholmen när du är här!

Minus: Mängden föremål överväldigar.

Bonus: Ibland ordnas yoga till levande musik i Skulpturhallen.