Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Använd ABF-play i din cirkel!

Så här års letar många cirkelledare efter något som kan ge deltagarna en nytändning. På ABF-play finns hundratals filmade föreläsningar – ett perfekt sätt att få i gång en livlig diskussion.

Än så länge är Stefan Wikén en av få cirkelledare med egen erfarenhet av hur man visar filmerna på ABF-play för en grupp. Han leder en cirkel i socialdemokratins historia och i höstas bjöd han tillsammans med Socialdemokraterna i Luleå in till visningar av fyra filmade föreläsningar.

– Inbjudan var opretentiös, jag valde ut föreläsningar som jag själv ville se men hellre såg tillsammans med andra, så att man kan diskutera efteråt, säger han.

Första gången visade han en föreläsning där Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann pratar om makten över ordet med ledarskribenten och vänsterdebattören Håkan A Bengtsson på Arenagruppen.

– Det är klart att det är lite tråkigt att sitta där och titta på folk som bara pratar, det hade förstås varit roligare att se dem live. Å andra sidan skulle man ju knappast få de här personerna att dyka upp i Luleå och det är ju vad de säger som är det viktiga.

Har du tips till andra som vill visa föreläsningar på ABF-play?

– Den första filmen var en och en halv timme och det var för långt. En timme räcker. Då hinner man med en kort presentation och diskussion efteråt utan att mötet drar ut på tiden.

Hur förberedde du dig?

– Jag höll en väldigt kort inledning och eftersom vi inte var mer än åtta tio personer så körde vi en presentationsrunda där alla fick berätta vilka de var. Så fort man knäpper av är diskussionen i gång av sig själv. Som samtalsledare handlar det mer om att hålla ordning och se till att alla kommer till tals.

 


 

SÅ GÖR DU

1. Sök på ämnen som intresserar dig och dina deltagare. Det finns drygt sex hundra föreläsningar, dokumentärer och seminarier att välja bland.

2. Titta själv igenom filmen i förväg.

3. Tänk ut diskussionsfrågor – men strunta i dem om samtalet tar fart av sig självt.

4. Om du tycker att filmen är för lång, behöver du ju inte visa hela. Eller dela upp visningen på två tillfällen.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: