Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågor om att leda andra

Ledande lady 

Barbro Dahlblom Hall
Ålder: 68 år.
Bor: Mälarhöjden i södra Stockholm.
Gör: Arbetar som ledarskapskonsult i egen firma med flera internationella uppdrag, bland annat för FN. Har skrivit flera böcker om manligt och kvinnligt ledarskap.


1. Vad är manliga ledare bra/mindre bra på?
– De är bra på att vara strategiska, det är intefult för män att tänka stort. De är mindre bra på att hantera konflikter, de vill helst strunta i dem.

2. Vad är kvinnliga ledare bra på/mindre bra på?
– De är ofta oerhört mycket bättre än mänpå ledarskap – på att lyfta fram, stå bakom och inte ta åt sig äran själv. De är mindre bra på att vara strategiska och se om sitt eget hus. På att titta efter, vilka är emot mig och sedan strunta i dem för att ägna sig åt dem som är för dem, att ta hand om den kraften i stället.

3. Vad kan en kvinnlig cirkelledare med manliga deltagare tänka på?
– Att inte ställa högre krav på kvinnor ochlägre krav på männen, det är väldigt vanligt i ideella sammanhang. Att kvinnor fjäskar för män och är tacksamma så snart de gör något.

4. En fallgrop som kvinnliga cirkelledare kan lära sig att undvika?
– Att låta kvinnorna gör allt arbete bakomoch sedan låta männen ta åt sig äran. Att själv se det som kvinnor gör som mindre värt. Att kalla till möte och få till allt det praktiska är mindre värt än att hålla inledningstalet.

5. En till?
– Att inte så många män över fyrtio tål kritik. Ska man kritisera bör man göra det i enrum. Å andra sidan tycker jag inte kvinnor ska vika sig och behöva ta hänsyn till män på det sättet.

6. Vilka vanliga misstag begår kvinnliga ledare?
– Kvinnor är bättre på dialog än män, de frågar oftare vad andra tycker. Men de kan tro att man måste göra som de andra säger. De har svårt för att säga kul med era synpunkter, jag har lyssnat och vägt era argument för och emot. Och sedan har jag bestämt att vi gör så här.

7. Du har också sagt att det är en myt att kvinnor är varandras värsta fiender.
– Ja, det är ett sätt för män att hålla kvin-nor på plats. Men kvinnor kan ha olika åsikter i en fråga och fortfarande respektera vararandra. Men det uppfattas av män som att vi är fiender. De vill att alla kvinnor ska vara lika och tycka lika.

8. Du brukar varna kvinnliga ledare för att bli som en morsa. Men kan det inte vara bra att vara lite morsig, som cirkelledare?
– Om man vet med sig att man brukar bli morsa är det inte så farligt, om man visar omsorg och är omhändertagande för att man själv vill vara så. Om man gör det för att man tror att det är det enda sättet att bli omtyckt, då är man illa ute.

9. Hur undviker man det, då?
– Det handlar om att bli medveten, om attse sina egna mönster och om att läsa mina böcker (skratt) Man luras in könsrollerna, och så sitter man där i ett underläge–överläge. Det gäller att hitta sitt eget sätt att leda.

10. Hur gör man det?
– Man kan inte utveckla andra utan attutveckla sig själv. Vill du vara en god ledare måste du arbeta på att lära känna dig själv.


Tre ledare Barbro beundrar:

■ Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen. Hon är en strålande ledare. Hon är entusiastisk, hon har tid, hon har glädje, hon kan se framåt och hon står för vad hon vill.

■ Karin Schenk Gustafsson, professor i hjärtkirurgi. Hon driver svåra frågor som kvinnors hjärtproblem med mycket humor och glädje. Hon ger inte upp.

■ Bo Göransson, ABF-nestor. Honom är jag nästintill förälskad i! För hans klokhet, hans energi, hans vidsynthet, hans förmåga att stå för en åsikt även när den inte följer strömmen. Fast vi har aldrig träffats, jag har bara lyssnat på honom på många ABF-seminarier.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: