Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

Hon vågar prata

om elefanten i rummet

Hon är restaurangchefen som blev vd för ett företag med 8000 anställda. Azita Shariatis ledarskap vilar på iransk tydlighet – och svensk laganda.

Azita Shariati
Ålder: 49 år.
Yrke: Vd för sodexo.
Bor: I Upplands Väsby.
Bakgrund: Uppvuxen i irans huvudstad Teheran. Kom till sverige 1988. Utbildad vid Göteborgs universitet och Handelshögskolan. Började arbeta som restaurangchef på serviceföretaget sodexo som hon nu leder. Utsedd till Sveriges mäktigaste kvinna 2015 av Veckans Affärer, samt till Årets superkommunikatör 2016 av tidningen Resumé. Har tillsammans med Fredrik Emdén skrivit om sitt liv och ledarskap i boken Hela bilden (liber).


1. I boken beskriver du ditt ledarskap som en blandning mellan tydlighet och laganda. Hur märks det?

– Det ena sättet är inte bättre än det andra, och jag har hittat ett sätt att kombinera de båda. Jag är fascinerad över hur team fungerar i sverige. Jag jobbar ju i en internationell koncern och märker att det finns kulturella skillnader jämfört med många andra länder. Här i sverige tar det längre tid att fatta beslut, men när man väl bestämt sig går genomförandet snabbare. I genomförandetär det viktigt att nå mål och då krävs tydlighet så att alla vet vad som ska uppnås. Om man kan involvera och få laganda, och samtidigt vara tydlig – då har man vunnit mycket. Ett plus ett blir tre.


2. Hur blir man tydlig?

– Det är bra att ha mottagarens perspektiv i tankarna. Hur skulle jag själv uppfatta det här? det är också bra att ställa en kontrollfråga: ”hur har du uppfattat mig?”


3. Vad är skillnaden mellan en grupp och ett team?

– En grupp har inte ett inkluderande förhållningssätt och inget gemensamt mål, eller kanske ett otydligt mål. I en grupp har man svårt att se syftet. I ett team delar man värderingar, har ett gemensamt mål, ett gemensamt syfte och anser att det viktigaste är att teamet klarar uppgiften. Ett team är som ett fotbollslag där alla är viktiga för att göra mål.


4. Hur skapar du ett team av en grupp?

– Genom att svara på frågan ”Varför?” det är viktigt att alla förstår varför vi gör det här. I teamet ser man syftet. Man känner syftet.


5. Hur hanterar du konflikter i ett team?

– I ett team bör det uppstå konflikter. har man ett inkluderande förhållningssätt i ett team med olika bakgrunder och förhållningssätt– då vågar alla vara sig själva och säga vad de tänker. och då uppstår konflikter. när det uppstår konflikter måste man ta tag i det. man måste prata om elefanten i rummet.


6. Tycker du om nej-sägare?

– Det handlar mer om att alla ska våga och vilja säga vad de tänker. Jag som ledare kan inte ha alla svar och då måste jag lyssna på andra. Nyckeln till min egen framgång är att jag har haft duktiga medarbetare som jag har lyssnat på.


7. Och då måste man som ledare vara prestigelös.

– Ja, det är viktigt. För mig är det viktigt att ha mod att fatta beslut, men också erkänna när jag har fel och våga stå för konsekvenserna.


8. Du tycker om situationsanpassat ledarskap. Varför?

– Vi lever i en värld där allt förändras snabbt. Som ledare behöver du anpassa dig efter det. Ofta krävs teamwork, men i en kris – eller i en situation när det krävs snabba beslut – behöver du som ledare kunna vara auktoritär och bestämma. Det krävs flexibilitet och att du som ledare signalerar öppenhet.


9. Hur motiverar och engagerar du medarbetare?

– Genom att vara tydlig med varför vi gör saker och vad jag förväntar mig. Alla ska förstå syftet och uppgiften och känna värdet av det. Och genom att själv vara en del av teamet.


10. du har också blivit utsedd till Årets superkommunikatör. vilket är dittbästa kommunikationstips?

– Att vara tydlig med budskapet. Ha mottagarens perspektiv! Lyssna! Och omge dig av bra kommunikatörer som kan föra budskapet vidare.


Tre ledare jag beundrar:

Nelson Mandela – för att han utan hat kunde lämna det som varit och samtidigt vara öppen för det som kommer. Att kunna förlåta skapar energi.

Catarina Carbell – min första chef på sodexo, för att hon såg min potential och vågade satsa på mig. Utan henne hade jag inte varit där jag är i dag.

Jan Carlzon – före detta vd och koncernchef för SAS, för att han i sitt ledarskap såg att det är människan man ska satsa på.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: