Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Inspiration

Kan själv!

Möt fyra som hakat på 

”gör det själv” trenden

Aldrig tidigare har det varit så enkelt att publicera sina egna alster – på skiva, på bok, på film eller i radio. Vi har träffat fyra människor som har förverkligat sina drömmar med hjälp av ny, smart teknik.

Förr i tiden, på 1900-talet, var den som drömde om att bli författare, popstjärna eller programledare hänvisad till bokförlag, skivbolag och tv-stationer. I dag finns internet och teknik som gör det så enkelt att nästan vem som helst kan publicera sin musik, sina litterära verk eller sina åsikter. Har du en dator och en mikrofon kan du spela in ett program och lägga ut det på nätet, till exempel på Podcast.nu eller Soundcloud.com. Allt fler startar så kallade podsändningar och de mest kända sändningarna har tusentals lyssnare.

– Tekniken gör att en privatperson har en arena som tidigare var omöjlig, för att det kostade för mycket eller för att det krävdes specialkunskap, säger Peter Norrman.

För fem år sedan var han med och startade bokförlaget Vulkan, ett av flera nya förlag som trycker upp böcker först efter att någon har köpt ett exemplar av den. Varje år publicerar ett par tre tusen svenskar böcker på så kallade "print on demand"-förlag, böcker som annars inte skulle ha getts ut. Vanligast är att man för drygt tiotusen kronor låter ett förlag trycka upp ett par tre hundra böcker, varav ungefär hälften säljs av författaren själv och resten av förlaget.

– När vi började gav vi mest ut skönlitteratur, folk som hade blivit refuserade av de stora förlagen såg sin chans att förverkliga sin dröm hos oss, säger Peter Norrman.

I dag har en annan sorts böcker blivit vanligare.

– Vi ger ut många böcker där folk skriver av sig, de berättar om hur de drabbats av en svår sjukdom eller förklarar varför de har valt att inte skaffa barn. Det är lite självterapi, men också en vilja att hjälpa andra genom att berätta.

Och i det nya mediala landskapet gäller att ju smalare ämne, desto fler läsare.

– Det är väldigt tydligt, att en nischad bok går ofta väldigt bra. Det är lätt att hitta de som är intresserade av exempelvis en bok om sköldkörteln på nätet, de är med i grupper på Facebook eller andra forum. Det är värre att få ut en bok som tilltalar alla, som en deckare. Men de flesta av våra författare förstår att de inte är nästa Camilla Läckberg, de vet att det de skriver är intressant för en mindre krets och nöjda med det, säger Peter Norrman.

Mathias Bohman är en av dem som nu har förverkligat en kvarts sekel gammal dröm och gett ut en egen skiva. I vintras hyrde han en studio och nu finns skivan med sånger han själv skrivit och själv framför att köpa i de stora butikerna på nätet.

– Jag ser det som en demokratisering. Får du nej på skivbolaget eller inte har råd att hyra en studio som jag gjorde kan du göra det själv eller tillsammans med andra. Verktygen står och väntar på alla som vill förverkliga sin dröm, säger Mathias Bohman som på arbetstid är presschef på Folkets Hus och Parker.


 

Radiopratarna

”Vi slipper gå i familjeterapi.”

Malin Appeltofft och Tobias Aspelin

Ålder: Hon 43, han 44.
Familj: Gifta med varandra, tre barn.
Gör: Hon är komiker, han är skåde- spelare.
Bonus med att göra eget radioprogram: ”Vi har kul ihop!”

Vi har alltid velat göra kreativa saker tillsammans. Och så helt plötsligt nu, när vi förstod att vem som helst kan spela in egna ljudfiler och lägga upp dem på nätet där alla kan lyssna, så fanns det inga hinder längre. Rent tekniskt är det enkelt, man behöver bara en smart mobil eller en dator med en mikrofon. Nu har vi gjort fyra avsnitt av vår egen podcast, som heter Äktenskapet. Första avsnittet kom till enkelt, vi bara satte på mikrofonen och började prata om allt som var aktuellt i våra liv och i världen. Ett avsnitt handlade om hur trötta vi var på enkäter och alla utvärderingar. Genren är humor, men vi pratar om allvarliga saker och bjuder på våra tillkortakommanden och dåliga sidor. Det är lite det som är vitsen. Och så slipper vi gå i familjeterapi, vi avhandlar allt intensivt när vi spelar in. Mest är det nog vår bekantskapskrets som lyssnar men vi får också feedback från oväntat håll, från kolleger som säger att de har skrattat jättemycket, både män och kvinnor.”


 

Skivdebutanten

”Jag har blivit lokalkändis.

Mathias Bohman

Ålder: 39 år.
Familj: Fru och en dotter.
Gör: Presschef.
Bonus med att göra sin egen skiva: ”Jag har blivit lite lokalkändis, gran- narna vill höra hur det går.”

”Jag har skrivit musik i tjugofem års tid och när några kompisar som spelade i band släppte sin första singel någon gång på 1980-talet föddes min dröm om att en gång göra samma sak. För några år sedan gick jag en cirkel i inspelningsteknik och det blev en kickstart, jag fick inspiration och bra feedback. Själva skivan har jag spelat in i en professionell studio, jag står för text och musik och sång. Men man kan göra det hemma själv också, i dag kan man spela in med bra kvalitet med gratis appar. Min skiva Saker som sägs ... släpptes den 15 mars i år och det var väldigt, väldigt rolig. Nu kan man köpa den i de stora skivaffärerna på nätet och en av låtarna har legat etta på P4 Dalarnas lista för artister från Dalarna. Jag skriver pop på svenska med rötterna i bruksorten, jag har växt upp i Avesta. Mina låtar handlar om hur det är att vara människa, om att fundera över sin identitet och alla människors jakt på bekräftelse.”


Kokboksförfattaren

”Det var som att föda en son.

Riglea Holva

Ålder: 63 år.
Familj: Man och två vuxna barn.
Gör: Pensionerad diplomat.
Bonus med att ge ut en bok: ”Jag har lärt mig nya sätt att ta reda på fakta och träffat människor jag inte hade mött annars.”

”Jag kom till Sverige 1996 för att arbeta på Brasiliens ambassad. När jag gick till mataffären visste jag inte vad en massa saker som kryddor och styckningsdetaljer hette på svenska. Jag började göra en förteckning över alla nya ord jag lärde mig och tänkte att varför inte skriva ett lexikon, för att hjälpa mig själv och andra brasilianare som bor i Sverige. Och alla svenskar som bor i Brasilien. Sedan flyttade jag till Mellanöstern, men jag hade kvar tanken, drömmen. Jag är gift med en svensk och när jag blev pensionär och flyttade tillbaka till Sverige tänkte jag att jag skulle slutföra projektet. Jag trodde inte att det skulle gå, det var så mycket att ta reda på, en utmaning. En god vän har hjälpt mig mycket och nu är Matlexikon om den gastronomiska och kulinariska världen utgiven på förlaget Vulkan, jag är mycket nöjd. Det var som att föda en son! Nu skriver jag på en receptbok, med alla ingredienser på både svenska och portugisiska. Jag använder bara saker som man kan köpa här i Sverige.”