Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Flummigt?

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har flera gånger berättat om sin flummiga uppfostran. Hon föddes 1971 och fick själv välja om hon skulle borsta tänderna – eller riskera att få hål. Så när Dagens Nyheter intervjuade henne i julas vill hon komplettera bilden av sin barndom med en anekdot om sin stundtals även stränga pappa.

”Varför gråter du”, kunde han fråga när han tyckte att lilla Alice gnällde utan anledning. Har militären dödat din familj? Svälter du? Nej, men då så – skärp till dig! Det är inte utan att trebarnsmamman jag då och då är frestad att ta till en liknande drapa. Som när våra 14-åriga tvillingar stönar över att de under vårterminens ska smälla i sig större delen av 1900-talets historia – från före första till efter andra världskriget, på fem veckor. Då skulle jag kunna drämma till med att de borde vara glada att inte tvingas sluta skolan för att gifta sig med var sin gammal äcklig gubbe – verklighet för tusentals 14-åringar i andra delar av världen i dag, just nu. Våra och andras 14-åringar skulle också kunna vara glada för att de inte börjar vårtermi-nen i åttan i byskolan i polsk.
Jedwabne 1941. På Teater Galeasen i Stockholm spelas just nu pjäsen Vår klass om tio elever från skolan i Jedwabne, där de flesta fram till 2003 levde med lögnen att det hade varit nazisterna som mördade byns judar den 10 juli 1941.

Men det var inga soldater som föste ihop mer än 300 män- niskor och drev dem till en lada utanför byn. Det var bybor, människor som hade varit deras grannar i generationer som tände på ladan och brän- de pappor, mammor, barn och tonåringar levande. Vill du ha ett riktigt bra svar på frågan om varför du gråter? Läs den polska journalisten Anna Bikonts reportagebok Vi från Jedwabne (Atlas).