Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Drama

överklassreservat

Läs nu!

Kusinerna Henrik och Flemming Pettersson står överst i hackordningen bland ungdomarna i Flatnäs. I sina nötta seglarskor och solblekta frisyrer är de suveräna, släktens djupa rötter i trävillorna kring viken gör dem osårbara. Men så hittas en av kusinerna ihjälslagen och bilden krackelerar.

Monika Fagerholms nya roman Lola uppochner (Albert Bonniers Förlag) har formen av en thriller, men alla vi som har följt henne ända sedan den snart tjugo år gamla Underbara kvinnor vid vatten vet att hon inte behöver ett mord för att skapa spänning. Monika Fagerholm får texten att vibrera av underliggande betydelser och hon har ett absolut gehör för människors egenheter – och svagheter. Här presenterar hon ett perfekt utsnitt av invånarna i en villastad som hade kunnat heta Djursholm eller Saltsjöbaden men som ligger på andra sidan Östersjön – de rika och tongivande med sitt koppel av ängsliga traditionsbevarare, de utlevande konstnärssjälarna, de plikttrogna och arbetsamma som aldrig riktigt räknas ... Och så den rullstolsburna Anita, som sitter i sitt rum med utsikt över alltihop och stoppar sin docka Lola full med lappar där hon har skrivit ner allt hon ser.


Läs sen!

I Altos de la Cascada utanför Buenos Aires vilar stora villor i lummiga trädgårdar. Här finns golf- och tennisbanor, beväpnade vakter och höga stängsel mot världen utanför. Hit flyttar man för att man förväntar sig ett perfekt liv och om det inte är det – om barnen knarkar, mannen slåss eller pengarna tar slut – så tiger man om det. Så länge det nu går.

Argentinska Claudia Piñeiros hyllade roman Torsdagsänkorna (Leopard förlag) är gastkramande läsning av helt andra skäl än att den börjar med tre döda män i en pool. I kapitel som hade kunnat vara avsnitt av en riktigt, riktigt bra tv-serie möter vi kvinnor som gör allt för att behålla det välstånd som håller på att glida dem ur händerna. En flyhänt berättad historia från ett inhägnat överklassreservat i en helt annan del av världen, men med fler likheter med vårt eget hörn av Europa än vad som känns riktigt bekvämt att tänka på.


Om du hinner!

Sugen på något lättsmält? Annamaria Janssons debutroman Välkommen ut på andra sidan (Norstedts) är perfekt sällskap på tågresan eller i fåtöljen en regnig söndag. Här får vi följa tre kvinnor kring trettio som efter bästa förmåga försöker hantera var sin livskris: Lovisa som blir bedragen av mannen hon älskar över allt, Sandra som tröstäter i stället för att lämna sin tråkiga sambo och Malin som vill ha ett lättsamt one-night-stand men blir våldtagen. De tre berättelserna avlöser varandra utan oväntade piruetter, här slösas ingen tid på outtalade frågor eller mångfasetterade personporträtt. Problemen är inte större än att det alltid finns en kompis, en flaska vin och en pappa som går i borgen för ett bostadsrättslån till hands. Ändå känns det på riktigt, berättat av någon som vet precis hur det är att vara halvhjärtat vuxen och lika livrädd för att bli gammal och tråkig som att bli lämnad ensam kvar på en krogrunda som aldrigtar slut.


 

Anne Ralf Hållbus, Anne Ralf har recenserat och skrivit om böcker i flera svenska tidningar sedan 1990-talet.