Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Bli bäst – oftare!”

Cirka 700 cirkelledare på 60 olika orter deltog i ABFs första webbsända utbildning ”Bli den bästa cirkelledaren – oftare”. Nu planeras nya utbildningar nästa år. – Då kanske vi kan gör diskussionen digital och låter den pågå under ett par veckor, säger Åsa Stenlund Björk på förbundsexpeditionen.

Torsdagen den 15 september är en av sensommaren 2016 många ljumma kvällar. Ett trettiotal cirkelledare har tagit sig till ABF Österlens nya lokaler på Södra Dragongatan i utkanten av Ystad, där verksamhetschefen Camilla Nilsson hälsar välkomna.

– Nu ska vi göra historia! säger hon med ett stort leende.

Flera av deltagarna har lett cirklar i många år och varit på flera cirkelledarutbildningar tidigare. Det nya för i kväll är att utbildningen sänds på webben, och att den visas samtidigt i hela landet. Men själva upplägget känns igen.

– Vi ska se en bit av filmen och sedan dela in oss i grupper och diskutera. Och så blir det fika också – det är klassiskt ABF, säger Camilla Nilsson.

– Mörker, maestro! ber Katarina Lindgren som leder cirklar i it för äldre och filmen, där Fönstrets ledarskapskrönikör Lotta Hellman inleder med att prata om magin i att mötas, rullar i gång. Vi får bland annat möta Shabnam Nikpour, som leder en cirkel i afrikansk dans och har en deltagare som inte vågar vara med.

Ljuset tänds och Camilla Nilsson och hennes medarbetare delar ut lappar med frågor att diskutera – ”Hur skapar vi trygghet i gruppen? Vad är dina bästa tips?”

– Jag tror inte att diskussionerna tryter – ni är ju cirkelledare! säger Camilla Nilsson innan deltagarna försvinner in i mindre rum.

– Jag försöker ta mig tid att lyssna på mina deltagare. Ibland kan någon ha mist sina anhöriga i ett båthaveri på Medelhavet. Då får de gråta på min axel, jag försöker ge kärlek, säger Ingalill Bjartén som leder cirklar i svenska och återbruk för nyanlända på ett asylboende i Tomelilla.

Majken Nilsson har självmant tagit på sig rollen som samtalsledare och bollar vidare till Wilhelm Regenthal som leder cirklar i munspel.

– Jag är ju cirkelledare för att jag tycker om människor. Så jag försöker vara öppen och förmedla att här är vi alla på samma nivå. Och så undviker jag att sätta press på deltagarna, jag vill inte ha några måsten, säger han.

I utvärderingarna av utbildningen framkommer att de flesta gillade upplägget med filmer med dramatiserade händelser, som skulle kunna ha hänt i ens egen cirkel. Men många tyckte att filmerna borde ha varit textade och att den sista filmen om en rasistisk och sexistisk deltagare var så överdriven och att den var svår att ta på allvar.

Utifrån deras ris och ros planerar Åsa Stenlund Björk, som ansvarar för utbildningen, för nya utbildningshappenings under 2017. Då vill hon att ännu fler ska delta.

– Utvärderingen visar att man vill göra liknande saker framöver. Det kom också fram att många tyckte att det här var en jättekul träff, jämfört med tidigare. De kanske har gått på träffar för cirkelledare som inte alltid har varit så innehållsrika. Men om vi fortsätter peppra med bra innehåll så kan vi kanske locka fler att komma nästa gång, säger Åsa Stenlund Björk.

I Ystad får Camilla Nilsson rätt – när flera cirkelledare träffas flyter diskussionen på bra. Den fortsätter under fikat, där det bjuds på paj bakad på verksamhetschefens egna äpplen.

När kvällen är slut droppar folk snabbt av, klockan har nästan hunnit bli nio.

– Som cirkelledare råkar vi ständigt ut för olika saker. Nästa gång är det jag som drabbas. Då har jag med mig de här situationerna i bagaget, jag har fått många bra tips, säger Ann-Christin Råberg som leder cirklar i integration där deltagarna syr, väver, stickar och virkar i Tomelilla.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: