Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Kärlek, fred och ABF

Snart är det dags för ännu en Peace & Love-festival i Borlänge. Rikard Rudolfsson på ABF i Borlänge är en av dem som ser till att det inte bara blir en musikfest, utan även en mötesplats med föreläsningar och debatter.

En grupp färgsprakande akrobater sveper fram bland konsertpubliken, en mor och dotter sitter hand i hand medan de tagna och tårögda lyssnar på fasansfulla berättelser från brinnande krig, en liten lintott sitter sida vid sida med en svartklädd tonåring och målar en alldeles egen dalahäst. I artikeln om Lina ”Miss Li” Carlsson (sid 26) kan man läsa om varför Peace & Love i Borlänge inte bara är musik, utan också möten, eftertanke och glädje.

Att det är så är ingen slump. Ända sedan starten 1999 har arrangörerna haft som ambition att festivalen ska vara något mer än en musikfestival. Och där spelar Peace & Love-föreningen en viktig roll. I den ingår människor från studieförbund, föreningar, kommun och företag, men också privatpersoner med ett starkt intresse för det som Peace & Love står för. Alla arbetar ideellt. Föreningens uppdrag är framför allt att ta fram bra inspirationsakter för sommarens festival, det handlar om allt från nycirkus, workshoppar och ståuppkomik till debatter och estradsamtal.

– Jag skulle säga att festivalen hjälper till att stärka kulturen i Borlänge, men också i hela Dalarna, säger Rikard Rudolfsson, ABF Borlänge.

Han har varit aktiv i Peace & Love-föreningen sedan 2001. Då var det hans stora intresse för musik och politik som fick honom att engagera sig. När han 2007 började arbeta för ABF i Borlänge tog han med sig engagemanget för festivalen.

– Det kändes självklart, de värderingar som ligger bakom Peace & Love delas också av oss inom ABF. Båda handlar mycket om folkbildning, säger han.

Det finns fler kopplingar mellan de båda än det som sker på själva festivalen. Peace & Love är också med och stöttar Dalarnas litteraturdag som arrangeras av ABF Dalarna och Dala-Demokraten.

Men det är under de där intensiva festivaldagarna i slutet av juni som samarbetet blir som allra tätast. ABF är då med och sköter bokningar och har egna program. Förra året anordnade man bland annat en föreläsning under rubriken ”Med folkbildning stoppar vi rasism”. Maria-Pia Cabero och Alexander Bengtsson från den antirasistiska stiftelsen Expo berättade då om tankarna bakom Expos arbete med att verka mot rasism.

– ABF har också börjat med webbsändningar från Peace & Love-festivalen. Förra året lade vi ut tre programpunkter på Abf.se. Det är ett perfekt material att använda som diskussionsunderlag i studiecirklar.

Många välkända debattörer och människorättskämpar från hela världen har mött en publik på Peace & Love-festivalen. Bland annat har Erik Fosse från Läkare utan gränser har berättat så levande om hur det var att uppleva Israels offensiv i Gaza att publiken satt stum i tårar.

Förra året fick Annika Östberg stående ovationer när hon berättade om sitt gripande levnadsöde.

Vilken är din drömbokning?

 – Det är klart att det vore fantastiskt att kunna boka Kofi Annan eller Ban-Ki-Moon, men jag drömmer också om att få boka in Patti Smith. Hon har spelat på festivalen tidigare, men jag skulle gärna vilja boka in henne i inspirationsprogrammet.


 

En fråga till...

Vad tycker du om inspirationsdelen på Peace & Love?


Malin Lindholm, Borlänge:


– Det är det här som skiljer Peace & Love från andra festivaler, att det finns ett högre syfte. Jag tycker att det är jättebra att de tar upp viktiga frågor och gör folk uppmärksamma på vad man kan göra bättre.


Jan-Erik Reyier, Borlänge:


– Jag och min fru Solbritt har gått på Peace & Love i flera år och vi tycker att det är fantastiskt. Samtidigt som världens största musikartister kommer till Borlänge får vi lyssna till alla som delar med sig av sina erfarenheter.


Inger Folkesdotter, Stockholm:


– Jag tycker att det är helt fantastiskt att de blandar musik med debatter och föreläsningar. Det ger en helt annan känsla på hela festivalen, alla är snällare mot varandra.

Fler reportage från tidningen Fönstret: