Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Pappagrupper 
på export

– så gör ABF Södertörn världen
mer jämställd

I flera år har ABF SÖDERTÖRN arbetat för att pappor i Ryssland, Vitryssland och Etiopien ska ta större ansvar för sina barn. Nu är man med och starta pappagrupper i Sydafrika.

Malwande Luzipho tar det lilla mjukdjuret i famnen, tittar det kärleksfullt i plastögonen, pussar det och utbrister:
– Min dröm är att få se pappor bära sina barn, gå med dem till skolan och pussa dem!
Han är en av två ledare i den första pappagruppen i kåkstaden Guguletu i Kapstaden och hans dröm om mer närvarande fäder avrundar den första pappaträffen här. Deltagarna försvinner snabbt ut bland de tutande bilarna. Malwande Luzipho och hans ledarkollega Dumisani Nqina andas ut nervositeten och nästan vacklar fram till Mats Berggren, som är i Sydafrika för att utbilda pappagruppsledarna tillsammans med projektledaren Vidar Vetterfalk från Män För Jämställdhet.
– I Sydafrika är männen extremt frånvarande. Vi jobbar för att nå dem och inspirera dem att ta ansvar, säger Mats Berggren.
Han började med pappagrupper i Stockholm 1997. Efter femton år har hans koncept färdats till Ryssland, Vitryssland, Etiopien och nu Sydafrika.

Varannat barn i Sydafrika växer upp utan en närvarande pappa, en av fyra män har begått en våldtäkt och 42 procent av männen har misshandlat sin partner. Men det finns pappor som vill vara nära sina barn och Malwande Luzipho fick ihop sex män till gruppen på bara några dagar.
De delar öppet med sig av sina historier, rädslor och frågor.
– Jag vill lära mig hur jag kan bli en bra pappa, säger en av dem.
En lite äldre man berättar att han är arbetslös och att han har ett tonårsbarn som han vill ha kontakt med.
– Hur kan jag vara med mitt barn, jag har ju inte gett henne någonting och jag har ingenting att ge henne, säger han.
I pappagrupperna ingår hemuppgifter för att öka jämställdheten. En av övningarna är att gå igenom vem som gör vad i hemmet, något man har sett ger en ökad förståelse mellan kvinnor och män. Genom att jobba med papporna försöker man också minska våld i hemmet.
– När vi skulle starta pappagrupper i Etiopien tänkte jag ”vad fasen gör jag här”, berättar Mats Berggren. Men när vi gjorde övningarna sade en av deltagarna att ”jag har aldrig hört talas om det ni pratar om, men nu när jag hör det så inser jag att jag har längtat efter det!”.

När deltagarna har gått samlas teamen från de två lokala organisationer som driver pappagrupperna för en reflektion. Det var svårt att jobba utifrån handboken och undvika att ge råd i stället för att lyssna.
– Jag är imponerad av hur ni som ledare placerade er i cirkeln och hur Dumisani summerade vad de hade sagt, det visar att han har lyssnat. Det jag hade önskat är att ni hade plockat upp frågan om en god far och bett dem definiera vad en god far är, när det kom upp, säger Mats Berggren.
Efteråt får alla bråttom. Det gäller att hinna hem innan mörkrets inbrott då gatorna blir alltför farliga att vistas på.
Mats Berggrens besök är över för den här gången. Han hade velat ha mer tid för prak-tiska övningar med pappagruppsledarna, men känner att projektet är på rätt väg.
– Det är viktigt att involvera papporna från början. Genom att få med män i jämställdhetsarbetet kan livet bli bättre och tryggare för kvinnor och barn.


 

Fakta

• Sedan 2007 driver Mats Berggren grupper för svenska pappor på Södertörns Lärcentra, som är en enhet inom ABF Södertörn. Innan dess drev han pappagrupper i landstingsregi.

• Just nu pågår pappagrupper i Ryssland, Vitryssland och Etiopien. Totalt har cirka fem tusen män deltagit hittills.

• Nu planeras en vetenskaplig utvärdering för att ta fram mätbara resultat av arbetet med pappagrupperna.


 

Vad betyder pappa-grupperna för dig?

Leo MBobi, 30, pappagruppsledare:
– Det betyder liv! Min pappa fanns aldrig där för mig så jag vet inte vad det innebär att vara en bra pappa till min dotter. Men jag vill göra saker tillsammans med henne, stärka henne och lyssna på vad hon vill i livet.

Carlo Williams, 29, pappagruppsledare:
– Jag har jobbat med män och våld i fyra år och frågan om faderskap kommer upp gång på gång. Männen har smärtsamma erfarenheter i livet, det handlar ofta om frånvarande pappor, alkoholism och övergrepp. Vi måste skapa relationer för att motverka våld i
hemmet.

Malwande Luzipho, 27, pappagruppsledare:
– Jag själv var frånvarande under mitt barns första fyra år. Sedan började jag jobba med de här frågorna bestämde jag mig för att ta ansvar för mitt barn. Barn behöver verkligen sina pappor och stödet
från båda föräldrarna.

Fler reportage från tidningen Fönstret: