Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

ABF-chefen

Årets bästa månad!

September. Äpplen och höstkantareller, svala kvällar efter sommarens hetta. September är kanske årets bästa månad, sommaren med alla högt ställda förväntningar och måsten är över. Nu börjar det roliga, studiecirklar, kurser och kulturprogram startar. Men vad händer i år? Startar min studiecirkel? Kan vi verkligen träffas fysiskt? På datorn, nej jag vet inte hur man gör. Dessa och många fler frågor ställs nu. Våga prova!

För inte kan vi sluta med allt detta nu, förmodligen är studiecirklar och kulturprogram viktigare än någonsin. Folkbildningen, är ju det kitt som stärker, stabiliserar och utvecklar demokratin skriver Folkbildningsrådet i rapporten Folkbildningens betydelse för samhället 2019. Det vi behöver göra är att ställa om, modifiera, våga prova nytt och lära av varandra. Det som var nytt och kanske också lite spännande i våras är nu det nya normala. Kanske kommer ABF aldrig mer ha drygt 80 000 studiecirklar runt om i hela Sverige som träffas fysiskt minst en gång i veckan. Jag tror att vi är på väg mot en cirkeltid då det fysiska och det digitala berikar varandra, behovet styr. Det öppnar också möjligheter för människor som av olika anledningar inte kan ta sig till studielokalen, vi behöver göra vår digitalisering inkluderande.

För ABF väntar en spännande tid, en ny förbundssekreterare ska ta vid i denna speciella tid. Den 5 oktober ska det ske. En helt digital stämma med 140 ombud från hela federationen och hela landet ska välja ny förbundssekreterare, nya styrelseledamöter och anta en policy för ett än mer inkluderande ABF. Arbetet med en framtidskommission startar, en arbetsgrupp med uppdrag att blicka framåt och försöka formulera vad ABF behöver förändra och vara för att finnas och fortsätta vara det ledande studieförbundet i dag, och med kraft möta framtiden.

Ett årsmöte eller en förbundsstämma är ju också att blicka bakåt, att lägga bakom sig och dra erfarenheter av föregående år. Vi har nyligen publicerat 2019 års verksamhetsberättelse, en berättelse med nedslag i ABFs verksamhet. T ex berättelsen om en nystartad cirkel för antinazistiska folkbildare i ABF Sörmland. ”I skolan får man främst läsa en massa siffror i böcker. Men när man själv står i Auschwitz, bland baracker och sängar, eller får höra Susanna Christensens berättelse om hennes tid i Bergen-Belsen så blir de här siffrorna verkliga på ett helt annat sätt. Då förvandlas siffrorna till verkliga människor.” Detta säger Sarah Larsson, en av deltagarna som nu tillsammans med de andra deltagarna står redo att starta studiecirklar. Läs vår verksamhetsberättelse för 2019 så får du veta mer om folkbildning som demokratins självförsvar!

Med folkbildningen som verktyg gör vi en annan värld möjlig!

Publicerad i nummer 3, 2020