Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Bredbent för Nicaragua 

Min största konsertupplevelse? Depeche Mode på Johanneshovs isstadion, 1986. Men sen är det faktiskt ”Nicaraguagalan”, i samma arena, året efter. Och det inte bara av politiska skäl – jag minns tydligt att både Thåström och hans Imperiet och den för mig (då helt okände) Little Steven van Zandt (jo just han som spelar i Bruce Springsteens E Street Band och som i dag spelar huvudrollen i norska den maffiakomedin Lillyhammer) fick taket att lyfta ovanför oss tusentals Nicaraguavänner den kvällen. Vilket tryck det var! Eller ... jag knappar med lätt darrande händer på tangentbordet och, ja – herregud! – hela galan finns på Youtube! Spelade man ens in på den tiden? Jag plockar fram skämskudden, beredd på att få en förnedrande käftsmäll av taskiga ovännen Tidens Tand.

Men – smällen kommer aldrig. Inte hårdare än ett självklart konstaterande att Mikael Wiehe och Björn Afzelius har fula kavajer. Jag mindes faktiskt rätt! Thåström var verkligen Sveriges störste rockstjärna, även granskad 29 år senare. Och ”Little Steven” vevar på gitarren så bredbent med fötterna på scenen att han skulle kunna få in hela Centralamerika mellan anklarna.

Men sen förlorade sandinisterna valet och inga galor ordnades mer. Det har gått 25 år sedan dess. Läs vad som har hänt i det Nicaragua vi brann så mycket för.De verkar faktiskt vara på gång.


Med dessa djupt sentimentala men ändå stärkande ord om att solidaritet inte bara är viktigt utan faktiskt kan ge minnen för livet vill jag hälsadig varmt välkommen till årets första utgåva av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Så knökfullt av hög-intressant innehåll att pappersåtervinningen torde gråta – det här är en tidning att spara, länge.


Läs och hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om tidningen. Jag nås enklast på jonas.helling@abf.se.


Den 15 maj kommer nästa nummer ut.

Läs mer