Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Adolf Hitlers konstsmak

Jag hörde en gång en i övrigt fullt vettig person fråga: ”Hur kommer det sig att så många är så besatta av andra världskriget?”

Ja, var ska man börja sitt svar på det? Ett försök till sammanfattning skulle kunna lyda: För att nazisterna än i dag utgör historiens bästa skolboksexempel på hur det går när all makt över ditt liv lämnas över till de absolut sämsta tänkbara kandidaterna. Hur stora portarna till avgrunden verkligen blir, när enskilda människoliv betyder ingenting, och en genomkorkad ideologisk dröm om en ouppnåelig utopi betyder allt.

Nazisterna hann förstöra ofattbart mycket under sina 12 år vid makten. En av alla dessa saker var – konsten. Läs den fascinerande berättelsen (sid 46) om hur det gick till när Adolf Hitler och Joseph Goebbels i historiens största hatutställning visade tyska folket vilken konst som från och med nu skulle utrotas från Tredje riket. Och det var inte bara tydliga anti-nazistiska politiska målningar som förbjöds av de nazistiska ”konstvetarna” Hitler och Goebbels. Även världsstjärnor som Picasso, och van Gogh förklarades av nazibödlarna vara ”sjuka människor” som skapade ”degenererad” konst.

Det hände på riktigt. För bara 80 år sedan. Så: Adolf Hitlers konstsmak – där har vi en liten pusselbit i det gigantiska pussel som förklarar varför jag ochså många med mig för alltid kommer att vara besatta av andra världskriget– och dess hakkorsmärkta kockar. Det handlar ju, hur man än vrideroch vänder på det, om: Det Som Aldrig Får Hända Igen.

Med dessa ord vill jag hälsa er varmt välkomna till årets fullmatade höstnummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. En tidning som vi tror är så full av spännande läsning och inspiration att höstmörkret knappt märks i år! Hörgärna av dig till mig och berätta vad du tyckte om det här numret!

Nästa nummer av Fönstret kommer den 19 februari.

Läs mer