Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Bästa sällskapet i höststormen!

Varmt välkommen till höstens utgåva av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Just när man hör hösten andas bakom husknuten känns det extra roligt att vara chefredaktör för en tidning som ska inspirera till nya kunskaper och spännande erfarenheter. Är det någon gång suget efter att lära nytt är som störst så är det nu, efter semestrar, och som sällskap när höststor- men tar tag i oss på allvar!

I det här numret möter du Alexandra Pascalidou, en av Sveriges mest modiga personer (sid 22). Du hör historikerproffsen berätta hur du blir en hejare på historia (sid 40). Vid spisen sätter du grön- sakerna i huvudrollen (sid 58) och i vårt stora kulturblock (sid 71) får du som vanligt knivskarpa tips av våra experter om det bästa på filmduken och i bokhyllorna i höst. Själv försöker jag (sid 46) berätta för dig varför megastaden New York är en pärla även för – barnen.

Så en annan sak som engagerar oss just nu: Den som är stor och stark måste också vara väldigt snäll. Det slog Pippi Långstrump fast redan 1947. Till det skulle jag vilja lägga vikten av att vara en – förebild. Som det bästa politiska exemplet på just det brukar EU ofta lyftas fram. Genom att vara stor, stark och populär har EU med så kallad ”soft power” kunnat tvinga fram reformer i länder som vill komma med i klubben.

En organisation som Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har tyvärr visat sig fungera precis tvärtom. Fifa har all önskvärd makt att ställa krav. Men man väljer att inte använda sig av den. Man väljer att dela ut sina hett åtråvärda VM-arrangemang till – den som betalar mest. Oavsett om vinnaren, som i fallet med Qatar, kränker människors rättigheter grovt. Vi på Fönstret har tröttnat på Fifa och deras pinsamt ryggradslösa hållning. Vi har skapat en enkel dekal för den som liksom oss vill visa det. Du hittar den på vår Facebooksida.  Gå gärna in och dela.

Den 16 november ses vi nästa gång