Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Därför liknar SD – islamister

Det är inte flyktingpolitiken som gör SD till Sveriges sämsta parti. Inte heller deras konservativa syn på kvinnan, eller det faktum att så många av dess företrädare struntar i sina politiska uppdrag när de väl har fått dem.

Nej, det är en annan sak som gör att SD utgör ett hot på riktigt mot dig och mig och alla andra som lever i Sverige. Och det är att de är det enda av riksdagens partier som inte ser dig och mig som individer, värda att skyddas för vår egen skull. I stället tycker de att det är den ”svenska nationen” som är viktig. Och ödslar sin tid på att bluddra om vem av oss som är ”svensk” nog att tillhöra den. Som om ”nationen” var ett levande väsen, kanske ett troll i skogen, som det är synd om, och måste försvaras mot oss opålitliga livs levande människor. Kort sagt: SD tycker att deras flummiga idé om ”Sverige” är viktigare än vi som bor här, viktigare än – svenskarna.

Jag kan bara komma på ett enda ord för det här sättet att se på människor – dravel. Medeltidsdravel. Och tyvärr – farligt medeltidsdravel. Varför? Jo, för att ända sedan franska revolutionen 1789 har alla vettiga (demokratiska) människor förstått att demokratins viktigaste uppgift är att behandla medborgarna som just individer, ingenting annat. Du är ansvarig för vad du gör. Inte för vad din familj gör, vad din släkt gör, eller vad ditt ”folk” gör. Du är värd att försvara för att du är en individ i Sverige, inte för att du är ”svensk” i Sverige.

Det här är en självklarhet för liberaler, socialdemokrater och andra demokratiska människor både till höger och vänster om mitten. Men inte för SD. På det här sättet påminner alltså SD ironiskt nog om t ex islamister, som också bygger sin människosyn på att individen är oviktig och att ett mytiskt begrepp som ”gud” ska försvaras mot oss människor som finns på riktigt.

Med dessa ord hälsar jag dig varmt välkommen till årets höstnummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. En tidning som ser er läsare som individer – inte som ”svenskar” eller något annat. Hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om det vi publicerar i tidningen.

Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 19 november. Glöm heller inte att följa oss på Facebook. Där länkar vi till massor av tips och bra läsning mellan utgivningen av papperstidningen.

Publicerad i nummer 3, 2018

Läs mer