Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Den underbara känslan

att veta vem man är

Ett tips: När du läst vår intervju med Jason Diakité (sid 24) – läs då även hans bok En droppe midnatt från 2016, en totalfängslande berättelse om rap-artistens sökande efter sina rötter som tar honom från skånska Lund till Harlem i New York, Söderns blodindränkta bomullsfält, ja ända till slavskeppens ofattbart brutala värld.

Ett sökande som – superkuriöst för min egen del – började med att barnet Jason Diakité tog med sig exakt samma LP-omslag till frisören som jag själv gjorde 1986, och sa: ”Klipp mig så här, tack.” Skivan var Howard Jones Dream into action, och Jason beskriver i sin bok att den frisyren inte funkade på honom, och att hans sökande efter sin rätta identitet snabbt gick vidare. Men det gjorde den däremot på mig (se bild härintill). Och – i mitt fall blev ett ”simpelt” frisyrbyte nyckeln till en magisk tonårstid, ja själva starten på en underbar känsla av att vara herre över sin egen identitet. Från den dagen var jag JAG – onåbar för missunnsamma – eller rentav hatiska – figurer i omgivningen. Det är en känsla jag unnar alla att hitta.

Så länge identitetssökandet landar i en positiv och vänlig självbild, vill säga. I det här numret hittar du också två reportage om människor som hittar sin identitet i djupt destruktiva miljöer – i högerextremism respektive gängkriminalitet. Vi har besökt journalisterna på Expo som berättar om hur de nu i ett drygt kvartssekel hållit ögonen på Sveriges rasister. Vi har även träffat bokaktuella Malmöbon Sam Ho  som nu berättar om hur han vill använda erfarenheten från sin egen kriminella period till att försöka få dagens unga kriminella att hoppa av.

Publicerad i nummer 2, 2021