Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Fiaskon och framgångar

FN är trögt. Ineffektivt. Opålitligt – ingen kan veta om FN verkligen kommer till hjälp, när krisen är ett faktum. Och leds, enligt organisationens förra chefsrevisor Inga-Britt Ahlenius, av en närmast ofattbart inkompetent generalsekreterare. Men – FN är det enda vi har. Ungefär så kan man sammanfatta bilden av världsorganisationen som vi får i Martin Röshammars spännande reportage från maktens korridorer i FN-högkvarteret och Sveriges utrikesförvaltning.

Är det ens värt priset för Sverige att vinna en plats i FNs finrum Säkerhetsrådet? Kanske. Kanske inte. Den frågan går inte att besvara, förrän vi har facit i hand. Först då vet vi om jakten på röster har inneburit oacceptabelt mycket smörande för regimer som vi egentligen inte alls bör smöra ett dugg för. Läs själv (sid 36) om FNs fiaskon, framgångar och vardag.

Varmt välkommen till årets sommarnummer av Fönstret. Som vanligt hoppas vi att vi på tidningens ett hundra sidor ska lyckas inspirera dig till nya upplevelser, ny kunskap och nya äventyr! Läs t ex min kollega Maria Ullstens spännande resereportage från Tunisien – landet där den arabiska våren startade 2010 och som dessutom klarat övergången från diktatur till demokrati bäst i hela regionen.

Hör gärna av dig till oss och berätta vad du tycker om tidningen! Nästa nummer kommer ut den 31 augusti.

Läs mer