Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Här är årets julklapp – igen!

Visst, jag har sen länge tyckt att Hans Rosling var en fantastisk forskare, läkare och folkbildare. Men nyligen läste jag, lite sent omsider, hans avskedsbok Factfulness från 2018. Och då insåg jag hur fullkomligt unikt genial han faktiskt var. På att lära ut kunskap. Men också på att sätta fingret på hur man bör tänka, för att alls kunna ta till sig fakta. Och inte låta ens världsbild formas av sina rädslor och fördomar. Som Hans Rosling själv uttryckte det: Hur man blir en människa med en faktabaserad bild av sin omvärld. 

Jag insåg hur ofta jag själv fortfarande faller i fällan att tro att världen är så mycket sämre, än den verkligen är. Ett exempel: När jag föddes, 1971, dog vart fjärde egyptiskt barn före fem års ålder. Vart FJÄRDE. 24 procent, av alla små barn! Vilket obeskrivligt lidande! I dag, är samma siffra 2 procent. Att Rosling fokuserar så hårt på just barnadödligheten är ingen slump. Det ensamma siffran, säger så oerhört mycket om tillståndet i landet i övrigt. Det samhälle som låter små barn dö, är gravt dysfunktionellt. Det som låter alltfler små barn överleva, är ett samhälle i kraftfull förändring till det bättre. 

För egen del behöver jag inte grubbla över åtminstone en sak: Vad jag ska ge bort i julklapp i år. De som inte fick Factfulness redan i fjol kan se fram emot att få den nu. För vad kan vara bättre att ge bort än – en faktabaserad världsbild? För både klappöppnaren, och för vår grälsjuka och känslostyrda internetsprakande värld.

Publicerad i nummer 4, 2019

Läs mer