Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Hur din insats ser ut

vet bara du själv

Jag fylls alltid med en särskild värme i hjärtat när människor som lidit får avsluta sitt liv i framgång. Nelson Mandela är naturligtvis det tydligaste exemplet på det. 27 år (!) i klaustrofobisk fängelsecell är inte lätt att väga upp med något motsvarande i den positiva livsvågskålen. Men att strax efter frigivandet väljas till president i det land som nyligen hållit en som fånge måste ändå räknas som så nära man kan komma en ”balans”. Tyvärr bjuder världen på så många exempel på motsatsen. En av de allra tyngsta skriver vi om i det här numret av Fönstret – terrordådet på Utöya den 22 juli 2011 då en ensam hatare släckte livet på 69 unga stjärnor som med all säkerhet hade varit med och förändrat Norge, Europa och även vår värld till det bättre. Om de fått leva. Det här är en katastrof som inte ”får” hända igen, men som definitivt kan hända igen. Vi har alla, som samhällsmedborgare, ett ansvar att göra vad vi kan för att förhindra att de som väljer hat och hot och våld inte ens ska vara i närheten av att styra våra liv. Hur din insats ser ut vet bara du själv. Det finns ”gamla” sätt att engagera sig, och nya – på sidan 34 möter du till exempel några av vår tids nyskapande aktivister.

Med dessa ord vill jag hälsa dig varmt välkommen till årets sista utgåva av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. En tidning fullmatad av inspiration. Vi hoppas att den ska hålla dig varm av drömmar om spännande kommande upplevelser hela långa vintern! Min egen favorit: Claes Mosers härliga guidning till konsten som ”inte föreställer någonting” (sid 38).

Hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om det vi publicerar i tidningen.

Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 18 februari.

Glöm heller inte att följa oss på Facebook. Där länkar vi till massor av tips och bra läsning mellan utgivningen av papperstidningen.

Publicerad i nummer 4, 2018

Läs mer