Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

I en demokrati är inga åsikter heliga

 

I min barndoms 1970-tal lyssnade jag öronen ömma på LP-skivan Här kommer Ville, Valle & Viktor (inte bara jag, den vann en Grammis 1972 som Årets barnskiva). Man kan i dag himla med ögonen åt en del av den här proggiga barnprogramstrions vänsterromantiska slagord. Men med låttiteln Man har rätt att fråga varför tycker jag att de lyckades fånga demokratins innersta – och faktiskt helt geniala – väsen: i en demokrati är vi helt enkelt aldrig rädda för att folk ska fråga ”varför”.

I Ryssland får man inte fråga varför, inte ens kalla ett krig för ett krig. I Kina får man absolut inte fråga varför. I Iran får man inte skriva en bok med egna tankar om vad Koranen berättar om profeten Muhammed. Då får du en fatwa utfärdad som säger att det är en ”helig plikt” att döda dig. Allvarligt, döda någon för att hen skriver om profeten Muhammed? Hur rädd för sitt eget folk måste inte en regim vara, för att komma på något sådant?

I en demokrati är vi inte rädda för en enda bok. Vi ser dem alla som en normal del av ett friskt kulturliv. I en demokrati är inga åsikter heller heliga. Det enda vi håller heligt är just – allas rätt att alltid fråga: ”Varför?” För vi vet att frågor inte skadar vårt samhällsbygge. Tvärtom – det ständiga ifrågasättandet är kanske just det som allra bäst förklarar varför det är de demokratiska länderna som är vår världs starkaste nationer. Samtidigt som Ryssland, Kina och Iran är dömda till stagnation. Så stor skillnad gör faktiskt det lilla ordet ”varför”.

Läs gärna våra intervjuer med nya svenskar som nu i höst för första gången i sitt liv får rösta i ett demokratiskt val. Efter att ha tagit del av deras berättelser kan jag inte förstå hur någon enda svensk skulle kunna låta bli att använda sin rösträtt den 11 september.

Publicerad i nummer 3, 2022