Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Irans ledare är livrädda för sitt eget folk

Den iranska regimen har dömt människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh till 38 år i fängelse – och 148 piskrapp.

Brottet? Hon har försvarat kvinnors rätt att själva välja om de vill bära slöja eller inte. Domen är naturligtvis ett hån mot all mänsklig anständighet. Samtidigt är ju domen mot Nasrin Sotoude det yttersta svaghetstecknet för en regim. Det vet alla, i Iran såväl som i omvärlden.

För – precis som att Sovjetunionen visste att de var tvungna att förbjuda sina undersåtar att lyssna på Rolling Stones, så står Irans prästerskap och faller med att de lyckas tvinga miljoner människor att klä sig enligt en 1400 år gammal religiös lagbok.

Ett fritt musikval kan tyckas som en småsak, men ledarna i Kreml var paranoiskt medvetna om att ger man folket d e n rättigheten kommer naturligtvis ingen normalbegåvad människa att nöja sig med det.

Precis samma sits har vi i det shariastyrda Iran – ledarna vet att låter de iranierna klä sig som de vill, då dröjer det inte länge förrän folk kräver sin rätt till alla andra mänskliga rättigheter som framstår som fullkomligt normala i alla länder där människor själva väljer sin regering.

Irans ledarskap kallar sig prästerskap men ska man benämna dem med religiösa termer ligger det närmare till hands att säga att det är Satans kreatur som styr i Teheran. Men deras tid vid makten tickar ned, i allt snabbare takt, det är de själva medvetna om. Det är därför de plågar sin befolkning mer av det enda maktmedel de känner till – förtryck.

PS. Gå gärna in på Amnsesty.se och protestera du med mot domen mot Nasrin Sotoudeh.

Läs mer