Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Jag blir mer patriotisk av Fräcka fredag än av Karl XII

Jag säger inte att det är fel att vara stolt över sitt lands militära förflutna. Jag förstår t ex absolut britternas oändliga tacksamhet över att stridspiloterna i Royal Air Force offrade sina unga liv för att stoppa Hitler-Tyskland från att landstiga i Storbritannien 1940. Men – som svensk hittar jag liksom inga generaler eller härförare som får min puls att öka av patriotisk hetta. Jag vet ju inte om världen, eller ens Sverige, skulle ha blivit ett bättre ställe att leva i om Karl XII hade vunnit i Poltava i stället för att ha fått stryk. Och vikingarnas härjningar i omvärlden betyder – ärligt talat – inte mer för min självbild än den knäckemacka jag äter varje morgon till frukost.

Nej, det som får mig flaggviftarstolt över Sverige, det är den fantastiska dos av frihet och rättigheter som vi lyckats ge oss själva. Friheten att yttra oss om vad vi vill. Skämta om vad vi vill. Gifta oss med personer av vilket kön vi vill. Ligga med vem vi vill – utan att bli straffad av polisen, kyrkan eller – hemska tanke – vår egen släkt. Ja, just det, den sexuella revolutionen kan man skoja om – mazurka på sängkanten och Fräcka fredag, liksom. Men – den har gett oss mer frihet än de flesta människor på jorden kan drömma om. Har i princip gjort sex till en privatsak. Något som ingen annan än vi själva har något att göra med. Vi som vuxit upp efter p-pillrets och ungdomsrevolternas 1960-tal har möjligen tagit den sexuella friheten för given. Men i dag när våra barn har klasskamrater som lever under hedersförtryck – då förstår vi att det här kan vara en fråga om liv eller död.

Så – Karl XII i alla ära. Men när SVT i höst drar i gång sin storsatsning Historien om Sverige, då ska det bli spännande att se om de lyckas sätta ljuset på de viktiga händelser som gjort det möjligt för oss i dag att leva så fritt som vi gör. På sidan 26 möter du Jonas Gardell, en av de personer som bidragit starkt till att göra Sverige till ett land som gör mig stolt över att vara svensk.

Publicerad i nummer 3, 2023