Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Lenin – där han hör hemma

I mars reste jag tillbaka till Bulgarien, 30 år efter mitt förra besök (läs mer på sid 22). Då, i november 1989, stod Lenin staty på det pampigaste torget mitt i stan. Men bara under några dagar till. För just den veckan gjorde bulgarerna uppror mot diktaturen efter 44 år av kommunistiskt förtryck. I dag återfann jag jättestatyn över Sovjetunionens grundare och diktator, men på en betydligt mer lämplig plats – långt ut i en oansenlig förort i huvudstaden Sofia, på Museet över socialistisk konst.

Efter den demokratiska revolutionen 1989 följde några tuffa år för bulgarerna. Men sen blev det lite bättre och 2007 accepterades landet som medlem i EU och då fick ekonomin en märkbar skjuts framåt.

Att hjälpa Bulgarien på fötter är alltså en, av många andra, viktiga saker som den svenska EU-medlemsavgiften under åren har använts till. Och är det något argument från EU-motståndarna jag har svårt för så är det att EU ”kostar pengar”. Ja, och det kostar pengar att bidra till FNs arbete också. Men vad är alternativet? Att vi river Öresundsbron och placerar kärnvapen på Gotland? Räcker det måntro, för att ”nationalisterna” ska känna sig trygga? Dessutom – de miljarder som Sverige bidrar med till EUs budget kan låta som stora pengar. Men det är ändå småpotatis jämfört med vad vi svenskar – och alla andra EU-medborgare – tjänar på att EU finns och fungerar. På att handeln flyter smidigt, på att vi tillsammans tar oss an de stora framtidsfrågorna – miljön, forskningen, och tryggheten från både kriminalitet och krig.

Med dessa ord vill jag hälsa dig varmt välkommen till årets sommarnummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om tidningen.

Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 2 september.

Glöm heller inte att följa oss på Facebook. Där länkar vi till massor av tips och bra läsning mellan utgivningen av papperstidningen.

Publicerad i nummer 2, 2019

Läs mer