Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Manligheten har varit i kris – sedan 1766 …

Det finns de som tycker att sagoläsande dragqueens på bibliotek är ett problem. Att män i kvinnokläder gör barn förvirrade. Att det är viktigt att könsroller är tydliga. Samma tankegångar sprider de nya s k ”mansaktivisterna”. Som t ex våldtäktsanklagade Andrew Tate, som lär osäkra tonårspojkar som ännu aldrig har kysst en flicka att en kvinna ska ”veta sin plats”. Att en mans manlighet hamnar i kris om han inte lär sin kvinna att ”lyda”. Jag himlar med ögonen när jag hör om sådant här. Om manligheten är i kris säger jag bara – get used to it! Sanningen är ju att manligheten i så fall har varit i kris sedan – 1766! Det var då James Watt började sprida sin fantastiska ångmaskin över världen. Ända sedan dess har all världens män berövats sitt enda biologiskt medfödda komparativa övertag gentemot kvinnor – sin muskelkraft. För allt sedan Watt fick maskiner att röra på sig med hjälp av ett knapptryck har det i princip inte spelat någon som helst roll vem som gör vad i samhället. Man eller kvinna – vem bryr sig.

Men kan inte ”mansaktivisterna” ha rätt, tänk om det är jobbigt att vara man i vår moderna värld? Jo, det kan det vara. Liksom att vara kvinna. Eller att känna sig som mittemellan. Det är helt enkelt rätt jobbigt ibland – att vara människa. Så, jag upprepar – get used to it! Och bete dig, längs resans gång.

Så, till alla mansaktivister har jag bara ett råd: Blir det alltför jobbigt att omges av framgångsrika kvinnor och dragqueens här i västvärlden kan du alltid söka asyl i Afghanistan. Där har du ett helt land som styrs av mansaktivister. Talibanmän som är så rädda för kvinnor att de låser in dem. Fort lär det också gå, kön till det afghanska asylkontoret är enligt uppgift ganska kort.

Publicerad i nummer 2, 2023

Läs mer