Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Mojitos hos diktatorn?

Bojkottar du något land? När jag var tonåring på 1980-talet var det otänkbart för de flesta svenskar att semestra i apartheidregimens Sydafrika. I dag reser hur många som helst utan att blinka till solen i Dubai, Kuba och Egypten. Trots att dessa länders regeringar systematiskt förnedrar den egna befolkningen grovt, alternativt de gästarbetare som under slavliknande villkor sliter i landets servicenäring.

Men ska verkligen befolkningen isoleras för att deras regim är kriminell? Det ligger något i det, och bojkotter kan ju också ge en diktator svepskäl att skylla landets problem på omvärlden.

Min egen policy är dock ganska enkel: Diktatorn vill ha mina pengar. Min reskassa är därför ett demokrativapen. Och jag vore väl korkad om jag inte använde mig av det. Gynna länder och företag som gör bra. Välja bort dem som gör dåligt.

Jag lägger mig alltså inte och slentriansippar mojitos i ett land där den som serverar min drink är förbjuden att aktivera sig i facket (Kuba, Dubai). Jag checkar inte in på en all inclusive-resort i ett land där homosexuella döms till döden (Uganda, Brunei) och unga människor fängslas för att de bloggar om demokrati och sexism (Egypten, Qatar) Till såna länder kan jag resa för att försöka göra skillnad för dem som kämpar emot förtrycket. Inte för att slöläsa pocketdeckare och lapa C-vitaminer vid infinity-poolen.

Vare sig du har resplaner eller håller dig hemma vill jag hälsa dig varmt välkommen till årets höstnummer av Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Vi hoppas som vanligt att tidningen ska ge dig bra läsning och massor av inspiration för många månader framöver. Till vår hjälp har vi våra suveräna medarbetare som tipsar om det mest aktuella, förklarar bakgrunder och öppnar dörrar till oväntade rum.

Hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om tidningen!

Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 25 november.

Glöm heller inte att följa oss på Facebook. Där länkar vi till massor av tips och bra läsning mellan utgivningen av papperstidningen.

Publicerad i nummer 3, 2019

Läs mer