Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Religion – en privat sak

En del tycker att vi ska sluta driva med profeten Muhammed, för att visa respekt för vanliga vettiga muslimer. Jag skulle hålla med, om det var så lyckligt att religion bara var en privatsak. Men den är ju inte det. Religion är makt. Ohyggligt stark makt. Religiösa ledare hävdar att de med hänvisning till flera tusen år gamla böcker kan berätta hur människor i detalj ska leva sina liv. Politiska ledare hävdar att de med Guds stöd kan styra ett helt land – utan att låta folket välja själva. Mäktiga män, som bygger sin karriär, rikedom och maktbas – på ett påstått stöd av Gud, och hans söner eller profeter.

Humor är att oerhört vasst vapen för den som vill opponera mot de religiösa maktmännens mest absurda galenskaper. Det värsta en fanatiker vet, det är ju att bli skämtad om. Morden på Charlie Hebdos medarbetare i januari är en övertydlig och fasansfull påminnelse om att det är så. Skälet är enkelt: Extremistens – och diktatorns – enda chans, det är om vi är rädda för honom. Om vi i stället skrattar, då faller hela hans maktbas, blir till intet.

Det är alltså inte bara för att hedra offren på Charlie Hebdos redaktion som vi självklart ska fortsätta att driva med religiösa och politiska fanatikers tro. Vi ska göra det för att visa vårt stöd för alla vanliga vettiga muslimer. De som längtar efter att religionen ska träda tillbaka några kilometer från den politiska makten, och få bli lite mer av en privatsak, även för dem.

Med dessa inledningsord hälsar jag dig varmt välkommen till årets första nummer av Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin, fullmatat av innehåll som vi hoppas ska föda och förverkliga drömmar, kunskaper och äventyr som är dina – bara dina – och inte styrs eller hindras av någon som helst mäktig man oavsett vad denne bygger sin makt på!

Hör gärna av dig till oss och berätta vad du tycker om tidningen. Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 18 maj!