Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Skyll inte på puberteten SD!

SDs riksdagsledamot och ledamot i Konstitutionsutskottet Jonas Millard kallar enligt avslöjande i Dagens Nyheter kvinnor för ”horor”, ”hyndor” och ”sliddjur”. Till DN försvarar han sig med att han uttryckt sig ”omoget” och ”pubertalt”. Ursäkta, men det här är ju ett hån mot puberteten. Jag kallade aldrig tjejer för horor när jag var i puberteten, det gjorde ingen av mina vänner heller. Ett bättre ord är alltså att SDaren har uttryckt kvinnohat. Annars kan vi ju lika gärna börja säga att Hitler var ”omogen” när han slog fast vilka som var undermänniskor, och Usama bin Ladin var ”pubertal” när han landade i åsikten att flickor inte ska få gå i skolan.

Kort sagt: Ord är viktiga, dom bidrar i allra högsta grad till avhumaniseringen av en människa eller en grupp människor. Vilket i sin tur enligt tydlig forskning är just det som kan få hatarna att ge sig på sina hatobjekt även rent fysiskt. Och hur det kan gå då har vi i dagarna plågsamt påmints om när två tonårskillar i Jönköping tog livet av en oskyldig men i deras ögon oönskad människa, eller som dom kallade honom - ”råtta”.

Pubertalt? Nej, rent hatiskt.

Historiens läxa är iskallt glasklar: Människor är aldrig ”horor”, ”råttor” eller ”undermänniskor”. Människor är någons barn, pappa, syster, bror, vän eller hur som helst - en individ med ett lika stort värde som ditt eget.