Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Stinkande bilar i Havanna

Jag reste till Kuba första gången 1989, direkt efter gymnasiet. Jag landade då i ett land i panik. Sovjet höll på att falla ihop. Kubanerna fattade att de snart skulle få klara sig utan gratisrubel i ryggen. Regimen mötte mig – som bara var 18 år! – redan på flygplatsen med tolk och privatchaufför. Körde mig ön runt till turistattraktioner och öde stränder och frågade: ”Vad vill européerna ha,hur vill de semestra?” Jag var en backpacker – hatade charter – och kunde naturligtvis inte ge dem några vettiga svar. Eller? ”Äkthet?” Det var det jag sökte som ryggsäcksresenär. Och det är ju det jag blir glad av att hitta även när jag reser i dag. Och – definitivt – demokrati. En mojito smakar aldrig riktigt bra i ett land som förvägrar sina egna invånare att tala fritt.

När jag återvände till Havanna i februari i år styrs Kuba osannolikt nog – 27 år senare – av precis samma kommunistiska regim som 1989, ja sedan – 1959! Systemet har överlevt men håller bokstavligen på att falla i bitar. De ”charmiga” gamla jänkarbilarna tappar allt fler vitala delar och luktar uppriktigt sagt fan. Läs på sidan 48 om mitt möte med en av de modiga kubaner som kämpar för att det inte ska behöva vara så för alltid.

Med dessa ord vill jag säga – varmt välkommen till ett enormt innehållsrikt nummer av tidningen Fönstret, ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Utöver Havanna följer du också med vår reporter till Tanzania, och ser hur detsvenska biståndet kan se ut i dag, 50 år efter det att staten bildade Sida.Du får en sammanfattning i skarp text och fina bilder av Barack Obamas snart åtta år som världens mäktigaste man. Du kan som vanligt njuta av vad våra skarpa medarbetare har att säga om Martin Luther (Stig-Björn Ljunggren), punkens 40-årsfirande (Michael Dee), varför drottningar skildras som både onda och erotiskt omättliga (Ulrika Knutson) och mycket mycket mer.

Som vanligt blir vi glada om ni hör av er och berättar vad ni tycker om det vi publicerar i tidningen. Jag nås enklast på jonas.helling@abf.se.

Den 5 september kommer nästa nummer ut!
Ha en lång skön sommar till dess!

Läs mer