Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Vad hette hon sa du?

Direkt efter landning i Neapel blev jag besviken. Taxichauffören in till centrum hade inte ens hört talas om stadens stora dotter som tagit mig och många miljoner läsare världen över med storm.

– Vad sa du att hon hette sa du, F-e-r-r-a-n-t-e?

– Japp.

– E-l-e-n-a?

– Precis.

– Och hon har skrivit böcker, om Neapel?

– Jaa! (suck)

Men så, i Pompeji, räcker det med att jag mumlar namnet Elena Ferrante för att guiden och konstvetaren Fiorella omedelbart slutar prata romerska ruiner och i stället kommer ut som passionerat Ferrante-fan. Ja, så pass att hon rentav avbryter guidningen i den unika antika ruinstaden i förtid och frågar om jag i stället vill följa med henne till en riktigt unik plats, nämligen … Ja, läs mer i vår guide 36 timmar i kulturstaden Neapel (sid 22).

Men jag kan redan här säga hon gav mig en bekräftelse på varför jag alltid har tyckt att resor är det bästa som finns. Man vet helt enkelt aldrig vad som väntar runt nästa gathörn.

Vad som helst kan också hända i tidningen Fönstret! Det ser våra fantastiska medarbetare till. Stig-Björn Ljunggren, som (sid 18) förklarar varför 68-rörelsenf örändrade Sverige – så pass att både miljövännerna och nyliberalerna har vänsterradikalerna från 60-talet att tacka för sina framgångar. Och Ulrika Knutson, som (sid 74) serverar dig tidernas tio bästa böcker om Kulturmannen – älskad och hatad, ofta samtidigt. Och inte minst – Ola Wong, som (sid 38) ger dig 99 kineser som du borde känna till.

Kort sagt: Varmt välkommen till årets första nummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Vårt mål är att tidningen ska ge dig kunskaper och inspiration för resten av den här vintern.

Nästa nummer kommer ut den 21 maj. TIPS: Fönstret finns dygnet runt på Fonstret.se,och på Facebook, glöm inte att följa oss där!