Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Världen håller andan

Hösten 2016 – och världen darrar. Kriget i Syrien tycks utan slut. Superdiktaturen Kina tystar alla röster som försöker tala fritt. Står dessutom och stampar i febrig längtan efter att ta klivet ut och peta USA från posten som världspolis. I Turkiet njuter Erdogan i fulla drag av att placera så många som möjligt av landets intelligenta bakom galler. Och i vårt eget grannland Ryssland – kolossen på lerfötter – tycks Putin sorgligt nog fortfarande ha ryska snarare än franska revolutionen som politiskt ideal.

I det här instabila världsläget bjuder dessutom två av världens mest stabila demokratier på drama som vi mer än gärna hade varit utan. Britterna väljer att lämna gemenskapen i EU, när den behövs mer än någonsin för att Europas demokratier ska kunna stå enade mot omvärldens instabilitet och hel- eller halvdiktaturer. Som om det inte var dramatiskt nog kan ”ni-vet-vem” bli president i USA, en tanke som får hjärtat att slå dubbla slag av fasa. Läs Widar Anderssons USA-text (sid 84) och finn åtminstone en liten tröst i att USAs konstitution tycks som konstruerad för att förhindra just en sån som Donald Trump från att ställa till alltför mycket skada.

Med denna nervdallrande utblick känns det trots allt tryggt att hälsa er varmt välkomna till höstens första utgåva av tidningen Fönstret! För en sak är mer självklar än någonsin: hur världen än ser ut blir den alltid bättre av ny kunskap och möten mellan människor – just det som folkbildningen, ABF och tidningen Fönstret helt och fullt handlar om. Jag tittar nu igenom innehållet i den här tidningen som du just nu håller i handen. Den rym-mer mer inspiration än jag själv kommer att hinna med att ta till mig under hela hösten – tur att vi är 35 000 läsare som kan dela på alla tips, alla idéer och alla intelligenta ord från våra reportage, krönikor och kultursidor.

Den 21 november ses vi igen! Då kommer Erdogan fortfarande att plåga Turkiet, Putin Ryssland. I Kina kommer kommunistpartiet att hålla sin befolkning i ett ännu hårdare grepp. Men – världens mäktigaste land kommer att ledas av Hillary Clinton. Det är jag säkerpå. Även om jag måste erkänna att jag knappt kommer att kunna andas fram till dess.

Läs mer