Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Vem du är,
inte vad du är

Alla jag pratade med under mitt besök i Belfast nyligen var överens – det var EU-medlemskapet som bäddade för fred på Nordirland. Det var när nationsgränserna slutade vara viktiga, som den blodiga konflikten mellan Nordirlands katoliker och protestanter kunde begravas. Tack vare EU pös kraften sakta men säkert ur de politiska rörelser som hatpredikade att nationalitet är det allra viktigaste för oss människor här i livet. Då blev det – äntligen – mer intressant VEM du är än VAD du är. Nu ska britterna lämna EU och oron växer igen i Belfast. Kommer taggtråden mellan Irland och UK att rullas ut igen? Kommer det bli viktigt huruvida du är ”Brit or Irish”?

Brexit är ett hot även mot oss i Sverige. EU har ju inte bara bäddat för fred på Nordirland, utan även i resten av Europa. Det talas i dag om att vi svenskar behöver köpa fler JAS-plan och ubåtar. Men alla seriösa bedömare vet att det enskilda drag som gjort överlägset mest för att vi svenskar ska vakna varje morgon till en ny dag av säkerhet – det är att vi för 25 år sedan beslutade oss för att gå med i EU. Sedan dess är vi inbäddade i ett fredligt samarbete med 27 grannländer. Som hjälper oss – vare sig det brinner i våra skogar, eller terrorbombas på våra gator. Samtidigt vill högernationalister i alla EUs länder att unionen ska skrotas. De vill ha murar, inte öppna gränser. De vill att vi ska köpa fler tanks, inte att vi ska skaffa oss fler och närmare vänner.

För mig är det därför lika självklart att rösta i EU-valet den 25 maj som det är att sortera mina sopor. Det handlar – högst konkret – om vilken omvärld jag vill att mina barn ska växa upp i.

Publicerad i nummer 1, 2019

Läs mer