Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Vilken planet lever du på Ola Rapace?

Ola Rapace är en känd skådespelare. Om jag förstått det rätt finns det människor som ser upp till honom. Han har makt att påverka andra med sina ord. I en intervju i Sveriges största dagstidning Aftonbladet väljer han att använda den makten till att kalla Sveriges demokrati för en ”bluff” och en ”skendemokrati”. Han hinner också med att hävda att svensk polis är lika kriminell som de kriminella gäng de har i uppdrag att skydda oss andra ifrån.

Man häpnar. Frågorna hopar sig. Vilken planet lever Ola Rapace på? Jag listar här några förslag på vad Ola Rapace kan göra innan han nästa gång tänker föreläsa om vad demokrati är och inte är.

1. Demokrati är yttrandefrihet. Jag förslår att Ola Rapace reser till Kuba eller Uzbekistan och ser hur roligt invånarna i dessa länder tycker att det är att inte våga yttra sig fritt.

2. Demokrati är rösträtt. Jag förslår att Ola Rapace pratar med några av alla de hundratusentals människor som flytt till Sverige undan diktaturer och frågar dem om de tycker att det är viktigt eller inte att få rösta i fria val.

3. Demokrati är maktväxling. Jag föreslår att Ola Rapace reser till Kina eller Sydafrika och ser hur samhället påverkas när samma parti styr ett land decennium efter decennium.

4. Demokrati är pressfrihet. Jag föreslår att Ola Rapace reser till Ryssland eller Turkiet och ser hur det går med korruption och maktmissbruk i ett land där pressen på allvar förhindras att granska de som styr.

5. Demokrati är rättsstat, rätten att skyddas från brott och rätten att själv behandlas som oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Jag föreslår att Ola Rapace åker till Rinkeby, Rosengård och Gottsunda och frågar de 99,9 procent av invånarna i dessa förorter som inte är medlemmar i kriminella gäng om de föredrar att leva under beskydd av polisen, eller av de kriminella gängen.

Ola Rapace sällar sig till en tyckartradition som förkastar ”hela systemet” så länge samhället, i deras ögon, inte är helt perfekt. Det är en extremt flummig samhällssyn. Naiv. För att inte säga barnslig.

För i själva verket är det ju så att elitpersoner som Ola Rapace alltid kommer att klara sig utan demokratins byggstenar. Den som är rik och framgångsrik som han är, kommer alltid att hafsigt kunna hävda att det inte ”spelar någon roll” om vi lever i en demokrati eller diktatur.

För den stora majoriteten av oss andra är det precis tvärtom. För oss är demokratin det enda skyddet vi har mot att behandlas hur som helst. Den ger oss rätten att rösta fram – och rösta bort – de vi vill ge och inte vill ge förtroendet att styra vårt land, och vår hemkommun. Den ger oss chansen att driva våra åsikter utan förföljelse. Och, jo Ola Rapace, så är det – den ger oss chansen att faktiskt förändra det som inte är bra.

Miljoner människor världen över skulle ge sitt liv för att deras barn ska få växa upp i ett politiskt system som Sveriges.

Ola Rapace väljer istället att använda sin privilegierade kändisposition till att håna den demokrati som så många här i Sverige har kämpat för, och som så många utanför vårt lands gränser fortfarande drömmer om. Det kan man kalla usel skådespelarinsats.

Läs mer