Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Cirkelledaren

En misshandlad uppväxt

– Gert Andersson får deltagarna

att prata om det svåra

Under barndomen utsattes han för psykiskt och fysiskt våld. I dag håller GERT ANDERSSON samtalscirklar för andra med liknande tunga erfarenheter. – Jag är ingen psykolog utan bilmekaniker. Men jag har funderat mycket på min uppväxt och tänkt att vi måste prata om det här.

Gert Andersson
Ålder: 62 år.
Bor: Örebro.
Familj: Sambo och lycklig nollbarnsfar.


Det är på torsdagskvällar varannan vecka som den lilla gruppen ses. Egentligen ska cirkeln En misshandlad uppväxt ta slut klockan halv åtta, men deltagarna brukar bli kvar tills larmet går klockan tio – och de fortsätter ofta att prata utanför.

– När folk öppnar sig är det viktigt att det inte abrupt tar slut och de lämnas ensamma, säger Gert Andersson, cirkelledare som liksom de andra bär på tunga barndomsupplevelser av psykiskt och fysiskt våld.

I en kartläggning från år 2016 baserad på anonyma enkäter uppgav fem procent att de hade utsatts för upprepad fysisk barnmisshandel, i de flesta fall allvarlig sådan.

– Vi finns, och vi påverkas i livets alla delar. Många hamnar i utanförskap, missbruk, kriminalitet och självskadebeteenden. Andra når aldrig vuxen ålder. I cirkeln är alla överleverare som har hittat strategier och kan hjälpa andra med tips och råd.

Gert håller sedan 20 år föreläsningar om sina upplevelser och om sin ADHD och sedan två år leder han samtalscirkeln för ABF, i dag i två grupper. Den andra startades i höstas till följd av att många hörde av sig när tidningen Örebroar’n skrev en artikel om verksamheten. Cirklarna har fått dispens att fortsätta trots corona, både för att grupperna bara är fem–sex personer, men också för cirkelns betydelse.

– Jag ser ju att den får deltagarna att må bättre. Vi behöver träffas och prata, ungefär som krigsveteraner som bearbetar svåra upplevelser.

Många är ensamma och Gert försöker att skapa samvaro och uppmuntra deltagarna att träffas också utanför cirkeln, både för att hitta på aktiviteter och för att de ska ha någon att ringa när det är jobbigt.

– Det kan vara bra med en person som man inte behöver berätta och förklara allt för, säger han.

Gert Andersson hoppas att fler startar liknande samtalscirklar och att kunskapen om personer med de här erfarenheterna lyfts. Han menar att studiecirkeln är en underskattad form för att bearbeta tunga upplevelser tillsammans.

– Särskilt vi män behöver utveckla oss och bli bättre på att prata om känslor. Kvinnor har ofta fler vänner och lättare för det.

Gert har aktivt valt att själv inte skaffa barn. I stället ägnas en stor del av tiden åt motorcykeln. Hans Harley-Davidson har hittills tagit honom och sambon 21 000 mil, till bland annat Nordkap, Gibraltarklippan och Pompeji. Dessutom gillar han att fota och filma.

– På senare tid har jag blivit lite av en ”youtuber”, säger han och skrattar. Att hålla sig aktiv är också viktigt för att undvika att älta de jobbiga upplevelserna.

– Jag inte hinner tänka så mycket. Minnena ploppar upp några sekunder och sen är de borta. Det är också ett sätt att bearbeta.


MIN LEDARSTIL

• ÖDMJUKHET är centralt för att få människor att öppna upp sig för en grupp. Jag försöker visa förståelse och vara inlyssnande. Jag suckar inte och säger ”vad jobbigt” utan uttrycker i stället att personen är en överlevare. Jag BERÖMMER dem att de är med.

• Jag visar samtidigt ledarskap så att det inte spårar ur och någon tar upp för mycket tid. Jag kan fördela ordet eller byta spår, men på ett ödmjukt sätt: ”vad säger någon annan som har liknande erfarenheter?”

• Jag RINGER upp varje deltagare innan start och pratar lite med dem på förhand.

• Jag börjar alltid med att berätta om MIG SJÄLV och mina upplevelser. Deltagarna får presentera sig som de önskar och kan berätta något om de vill. Andra träffen är sista gången jag tar in nya.

• Jag har regler: Vi avbryter inte varandra och alla får tala till punkt. Det som sägs får inte lämna lokalen. Vi JÄMFÖR INTE upplevelserna.

• I slutet skriver jag upp ett ord på tavlan och ber deltagarna tänka på det till nästa gång. Tex: tillit, förlåta, självmord eller hat. Vid nästa tillfälle pratar vi om det GEMENSAMT.

TIPS! Sök på Manfred Kühlschrank på Youtube så kan du se när Gert Andersson ikläder sig rollen av en tyskbrytande kock som lagar mat, bakar och provsmakar vin på skoj.

Publicerad i nummer 1, 2021