Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Cirkelledaren

Ulla-Britt Nire

– hon har lett cirklar i ett halvt sekel

Hon firar 50 år som cirkelledare. Och hon tänker fortsätta tills hon fyller 100. ULLA-BRITT NIRE älskar språk och människor. Därför är cirkelledare hennes absoluta drömjobb.

ULLA-BRITT NIRE
Ålder: 81 år.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Leder cirklar i fem språk.

Italienskan ligger henne varmast om hjärtat. Det är ett vackert språk, fullt av små specialiteter som Ulla-Britt Nire är extra förtjust i.

– Det är ett roligt språk som är uppbyggt på ett annat sätt än de andra latinska språken, förklarar hon.

Men Ulla-Britt Nire leder även kurser i andra språk. Det har hon gjort sedan hon kom till ABF på deltid 1968.

– Då var det endast engelska på kvällstid, eftersom jag jobbade som sekreterare på dagarna. Men efter en tid, när jag hade läst språk vid Stockholms universitet, vågade jag ta steget, säga upp min fasta tjänst och börja på heltid hos ABF. Jag tyckte ju att det var mycket roligare. Då fick jag även italienska, så småningom även franska, tyska och latin. En period hade jag även stenografi.

Ulla-Britt leder språkkurserna på olika nivåer – från nybörjare till avancerade. Om italienskan är en favorit, är nybörjarkurserna i detta språk en annan.

– Jag ser språk som ett träd. Språket ligger i stammen och grammatiken växer ut på grenarna. Sedan kommer ordförrådet i kvistarna. Därefter börjar det knoppas och när bladen kommer kan man konversera på riktigt.

Hon har sitt drömjobb, hävdar hon. Efter 50 år på jobbet, och efter att ha firat 81-årsdagen, är det fortfarande lika roligt.

– Jag älskar språk. Och jag älskar människor. Deltagarna är intresserade, ambitiösa, vill utvecklas och reser mycket. Varje höst reser vi i väg någonstans. Vi har bland annat varit i Nice, Paris, England, Skottland och Berlin. Då har vi alltid två timmars undervisning varje dag, sedan gör vi utflykter och njuter av omgivningarna. I höst ska jag åka till Sicilien med en grupp. Då har jag nytta av att jag jobbade som reseledare där en period.

Många av dagens deltagare är pensionärer som kommer tillbaka termin efter termin. Gruppens gemenskap är en stor anledning, tror Ulla-Britt Nire.

– Någon gång har jag fått förlänga kursen med två veckor för att de inte ville att det skulle ta slut. Efter varje träff vill jag att de ska längta till nästa gång.

Några deltagare har till och med blivit privata vänner och bekanta.

– Vi har faktiskt rest utomlands tillsammans – till New Orleans och till Polen. Jag kan ju aldrig säga nej till en resa!

Under de 50 år som Ulla-Britt har lärt tusentals människor nya språk har det hänt mycket i samhället, men hon tycker inte att rådande tidsanda har svept in i kurslokalerna. Den tydligaste skillnaden är att lärandet i dag är mer professionellt.

– Det som har förändrats är de som pluggar. Förr kom folk och sa: ”Vad konstigt de pratar i England.” I dag kommer läkare och advokater för att lära sig latin.

Ulla-Britt får ofta frågan hur länge hon tänker hålla på.

– Då svarar jag: ”Jag har satt 100 år som gräns.” Då brukar det bli tyst.

MIN LEDARSTIL

• Jag försöker sätta in språket I ETT SAMMANHANG så att det inte bara blir råpluggande med grammatik och glosor. Jag pratar om språkets land. Vi gör som en liten resa där i ABF-rummet.

• SKRATT är viktigt och det kan bli hur tokigt som helst ibland. Deltagarna får gärna skratta åt mig. Skratt är bra för inlärning.

• Jag har så ROLIGT och det märks. Det smittar.

• Många spänner sig, men kan de KOPPLA AV lär de sig bättre. Därför är det A och O att ha roligt. Det ska ju inte vara någon skoldisciplin.

• Jag SKRIVER mycket på vita tavlan. De flesta har SYNMINNE och att se är bra för inlärningen.

• Att TALA TYDLIGT är viktigt. Varje bokstav ska höras. Det är viktigt att alla hör – jag har ju mest pensionärer.

• Om någon är borta ringer jag dem och BERÄTTAR OM LÄXAN till nästa gång.

• När jag får en fråga jag inte kan besvara säger jag: ”Det ska jag TA REDA PÅ till nästa gång.”

• Jag vill att deltagarna ska LÄNGTA till nästa gång.

• Vi KONVERSERAR mycket. Det skapar GEMENSKAP.

• Att vara FÖRBEREDD inför varje träff är jag väldigt noga med. Deltagarna märker om jag inte är det.

• Jag vill ha kunskap om VILKEN NIVÅ deltagarna är på.

• Originallitteraturen diskuteras och penetreras. Utöver det plockar jag in EGNA ÖVERSÄTTNINGAR som vi jobbar med.

Publicerad i nummer 3, 2018