Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Cirkelledaren

Inte bara Putin

LEILA BORG växte upp i Sovjetunionen. Nu leder hon cirklar om Rysslands historia på ABF i Stockholm. – Jag är lite av historienörd. Men oavsett vad Putin säger så har Ryssland inte ett tydligt arv. Det finns ingen enhetlig ”rysk” kultur, säger hon.

LEILA BORG
Ålder: 43 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Två barn.

– Jag är uppvuxen med idealet att oavsett var man är i livet så har människor rätt till bildning.

Det säger Leila Borg när vi träffas en regnkall vinterkväll högst uppe i ABFhuset i Stockholm. Engagemanget för bildningsfrågor kommer från uppväxten i dåvarande Sovjetunionen och framför allt mammans mycket enkla uppväxtförhållanden.

– Mormor och morfar var närapå analfabeter, men trots att de inte alls kunde stödja henne gjorde mamma en enorm social resa. Till slut kunde hon doktorera. Jag har vuxit upp med att man ska ge möjligheter att stödja människors rätt att bilda sig – eller åtminstone förutsättningar för nästa generation.

I informationsdisken på ABF där hon jobbar sedan fyra år träffar hon hundratals människor varje dag. Vissa är glada för att de ska gå på en föreläsning, andra vill göra något nytt av sitt liv.

– Jag är stolt över att vara en liten byggsten av allt det här. Det känns som att jag i mitt arbete gör skillnad.

Efter att ha själv ha gått ett flertal studiecirklar – som anställd på ABF är det ju gratis! – bestämde sig Leila Borg för att själv prova på rollen som cirkelledare. Och ämnet rysk historia föll sig naturligt.

– Jag är lite av en historienörd. Min mamma är historiker så när jag var liten satt jag och tjuvlyssnade på när hon pratade historia och filosofi med sina väninnor.

Hon växte upp på 1980-talet under de ekonomiska och politiska reformer som kallades perestrojka och de stora samhällsförändringarna väckte hennes historieintresse.

– Det gjorde mig medveten om att vi inte bara lever våra egna liv, utan att människor kan vara del av något större.

Den lilla men mycket engagerade gruppen deltagare som strax ska anlända till studiesalen där vi sitter lär sig framförallt om kulturhistoria.

– Jag använder mig av tsarer för tidsreferenser. Men mitt främsta intresse är hur det kändes att leva i en viss tid. Vad var viktigt för människor just då? Vad finns det för samband med nutiden?

Ett tag tänkte hon kalla cirkeln ”Inte bara Putin” eftersom hon får så många frågor om sitt ursprungsland.

– En anledning till att jag skapade cirkeln är att oavsett vad Putin säger så har Ryssland inte ett tydligt särskilt arv. Det finns ingen rysk kultur, men en smältdegel av människor som har anammat allt som finns i omvärlden och skapat något kreativt utifrån det.

Leila Borg tycker det är spännande att lära sig om världshistorien för att förstå nutiden, inte minst president Vladimir Putins propaganda som är full av citat från ryska tsarer.

Har hon då fört vidare de starka bildningsidealen till sina barn, nio och elva år gamla? Leila Borg säger att de är vana att diskutera och att hon försöker peka på vikten att ge andra människor möjligheter till bildning och öppenhet. De gillar att ibland hänga med till mammas jobb.

– Men jag misstänker att det mest är för att de gillar att dricka obegränsat med varm choklad från kaffeautomaten!


Min ledarstil

• Jag är väldigt strukturerad och förbereder mig ända upp till tänderna. Ofta använder jag inte ens en tiondel av vad jag har förberett – och det är helt okej.

• Jag försöker vara flexibel och anpassar mig till vad gruppen och deltagarna vill. Det är väldigt intressant att höra deras aspekter och idéer. Vi kommer inte alls att hinna ta upp hela 1900-talet som vi hade tänkt göra, bara göra korta nedslag. Men i stället har vi haft andra fördjupande diskussioner.

• Jag försöker tänka på att formulera mig enkelt så att alla ska förstå.

• Jag står gärna och pratar inför deltagarna, men jag tar också regelbundna pauser för frågor från dem.

• Jag lyssnar till de andras idéer om hur tiden i cirkeln kan läggas upp. I den här cirkeln arbetar vi till exempel helt utan paus i två timmar och tjugo minuter, eftersom alla i gruppen ville ha det så.

• Jag anpassar mig efter vad kursdeltagarna har för intressen.

• Jag låter deltagarnas styrkor ta plats. Om någon är bra på årtal så får hen ta den delen.

• Jag skriver upp de ord på ryska som deltagarna kanske vill ha hjälp att komma ihåg.

Publicerad i nummer 1, 2019