Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Cirkelledaren

Vinterbad gör Anita Zetterlund

tio år yngre – varje morgon

Ett dopp i Siljan varje morgon. Och så fritt skapande i ateljén. Det är viktiga inslag i den pensionerade läraren Anita Zetterlunds liv. Dessutom leder hon i två cirklar i måleri. Den ena är ett slags kamratcirkel, i den andra försöker hon inspirera unga att släppa loss sin kreativitet.

Anita Zetterlund
Ålder: 74 år.
Familj: Pensionerad lärare, leder studiecirklar i måleri.

Anita Zetterlund har vid sidan om sitt tidigare arbete som datalärare alltid målat, i alla fall lite från och till. När hon flyttade tillbaka till Leksand för 16 år sedan och såg att en kvinna som var konstnär anordnade kvällsmålning hoppade hon på. I dag håller Anita själv i två cirklar inriktade på måleri.

– Vuxengruppen ses en gång i veckan och under träffarna målar var och en för sig. Cirkeln fyller framför allt en social funktion. Vi utbyter erfarenheter och idéer om måleriet och också om en del annat.

Under cirklarna brukar hon då och då uppmana alla att ”gå på konstrunda”. Då tittar deltagarna på varandras verk och filosoferar kring dem.

I målargruppen för unga som är 12 år arbetar Anita Zetterlund med olika teman, som struktur, porträtt och landskap.

– I början är måleriet kontrollerat, som i skolan. Men när jag får dem att tänka fritt så brakar det loss och kommer fram väldigt bra grejer.

Gruppen har också utforskat experimentell målning, till exempel genom att plocka vasstrån från en sjö och måla med dem.

– Sedan lägger vi ut verken på golvet och tittar på vad vi ser. Det är spännande att se hur olika hjärnor kan väcka olika idéer och tankar.

Själv tycker Anita om att arbeta lager på lager och se vad som kan komma ur mönstret.

– Jag tycker också om att måla landskap och har naturen utanför dörren. Där finns fullt av färger och former, säger Anita Zetterlund som själv även gått en snickarkurs. Det resulterade i att hon själv designade och byggde ett skåp och en säng.

Anita Zetterlund ställer ut en hel del själv även om det förstås på senare tid har begränsats av pandemin. I vår planerar hon och ett barnbarn en utställning på temat kvinnor. Vernissagen kommer – om den nu går att genomföra – att hållas runt internationella kvinnodagen den 8 mars.

Anita säger att ateljén är ett kreativt rum där barnbarnen tycker om att vistas.

– De rusar ned och plockar fram penslar så fort de kommer hit.

Två av dem intresserar sig särskilt för måleri.

– Det kanske är lite förmätet att säga att jag fört intresset vidar, men jag är glad att jag fått med mig dem på tåget.

Jag frågar om Anita – själv 74 år – inte känner av någon generationsskillnad när hon håller cirklarna för unga.

– Jag tycker bara att det är roligt att lära känna personer i olika åldrar. Ungdomarna på målarcirkeln kan komma och fråga: ”Har du bytt glasögon?” Jag brukar fråga vad de har gjort. De berättar hur de tänker. Så skapas en ömsesidighet.

Dessutom har Anita Zetterlund ett enkelt recept för att hålla sig pigg – dagliga bad i Siljan.

– Det får mig att känna mig tio år yngre varje morgon. Om jag bara hade en isvak skulle jag fortsätta hela vintern!


Min ledarstil

• Hela mitt sätt att vara är att låta människor TÄNKA SJÄLVA. I en situation där jag är ledare skapar jag en tydlig ram och låter sedan människor arbeta fritt och forma sig själva inom den ramen. Jag brukar säga: ”I dag ska vi göra det här men hur ni gör det är upp till er.”

• Jag försöker frammana egna tankar och egen kreativitet. Det är något som ofta saknas i många andra sammanhang där allt är så kolossalt styrt. Jag försöker skapa ett rum där deltagarna får tänka själva. För att få i gång kreativiteten frågar jag ”vad vill du göra?”. Om deltagarna svarar att de inte vet uppmanar jag dem att locka fram DEN EGNA VILJAN.

• Jag jobbar väldigt mycket med uppmuntran och ser positiv förstärkning som något otroligt viktigt. Jag UTGÅR ALLTID FRÅN DET SOM ÄR BRA i en bild. Om jag tycker att till exempel formen ser konstig ut letar jag ändå fram något positivt – kanske färgen. Det som behöver ändras flikar jag in utan att göra det till en betydande kritik. Jag tror nästan inte att deltagarna märker det, men de tar till sig när jag föreslår att justera något.

• Jag är positiv, glad och ibland lite TOKROLIG. Min ambition är att ge deltagarna mentalt utrymme och det underlättas av en avslappnad stämning.

• Som ledare är jag LUGN. Små fel eller missöden spelar ingen roll i det stora hela och saker går alltid att lösa.

Publicerad i nummer 4, 2020