Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Gammaldags äventyr

År 1977, på en beach i Hawaii, pratar George Lucas och Steven Spielberg med varandra om äventyret som genre. Om hjältar som svingar sig i ljuskronor, om hur det kändes när man som liten fick se halsbrytande action i exotiska miljöer.

Spielberg är född 1944, Lucas 1946 – egentligen försent för Errol Flynns äventyrsfilmer och 40-talets hårdkokta filmföljetonger. Men äventyrsklassikerna levde kvar in i deras barndom, i matinérepriser och så småningom på tv, och ännu i 30-årsåldern tänker grabbarna på dem med värme.

På stranden den dagen berättar George Lucas om en hjältekaraktär han funderat på. Han skulle ha slokhatt som Humphrey Bogart i Sierra Madres skatt och heta ”Indiana Smith”. Duon går i gång på idén, men det betyder ju inte att någon annan skulle vilja se något sådant. Spielberg har precis avslutat inspelningarna för Närkontakt av tredje graden. Lucas väntar nervöst på premiären av sin första Star warsfilm. Sci-fi med stora känslor och element av familjedrama har kanske inte heller en publik. Kanske har de två unikt töntig smak. Kanske är Hawaiisemestern ett sista andrum före konkurs och offentlig förnedring.

Men om det nu skulle visa sig att det finns en publik för deras nostalgiska äventyrsberättande, då ska de minsann göra ett gammaldags matinéäventyr tillsammans. Det skakar de hand på den dagen. Bara en lågbudgetgrej, som b-filmer alltid var förr. Lucas ska producera, och Spielberg regissera.

Paramount-studion utlovar 87 inspelningsdagar och 40 miljoner dollar, inte ett öre mer. Lucas och Spielberg förhandlar till sig en historiskt stor andel av vinsten, vilket säkert bidrar till deras mycket noggranna planering. Trots inspelningar runt om i världen lyckas de spara in hälften av budgeten!

1981 års Jakten på den försvunna skatten drar in 225 miljoner dollar och lägger grunden inte bara för de kommande Indiana Jones-filmerna, utan även för Spielbergs och Lucas personliga förmögenheter. Pengar de skulle investera i senare filmprojekt, i utbyte mot bland annat större konstnärlig frihet.

Succén bekräftade att det inte bara var Lucas och Spielberg som längtade efter gammaldags äventyr. Och att det var inte bara var deras generation som sett Flynn och Bogart i tv. I min 1980-talsbarndom var Indiana Jones-filmerna (och den älskade tv-serien om hans ungdomsår) sällsynta säkra kort när hela familjen skulle trivas tillsammans.

Tidsavståndet mellan den första Indiana Jones-filmen och den femte är lika långt som avståndet från Errol Flynn till Indiana Jones. När Indiana Jones and the dial of destiny i sommar går upp på bio tar min generation med sig våra egna barn. De har nog ingen egen relation till Hollywoods guldålder, men de urgamla Indy-filmerna från morsans barndom har de sett till lust och leda.

Den här gången heter regissören James Mangold, men Lucas och Spielberg är fortfarande producenter. De lär åter fråga sig om publiken faktiskt längtar efter Indy. Budgeten på enorma 295 miljoner dollar innebär att filmen för att räknas som en framgång helst ska dra in över en miljard. Om tre generationer nostalgiska filmfans går man ur huse är det heller inte omöjligt.


3x barndomsikoner i ny tappning

DEN LILLA SJÖJUNGFRUN (Rob Marshall)
Afroamerikanska Halle Bailey lyser som Ariel i Disneys spelfilmsmusikal. Premiär 26 maj.

SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDERVERSE (J Dos Santos, K Powers & J K. Thompson)
Mera Miles Morales i efterlängtad uppföljare till Oscarsbelönat mästerverk. Premiär 2 juni.

BARBIE (Greta Gerwig)
Margot Robbie och Ryan Gosling gör Barbie och Ken – inte för de allra yngsta! Premiär 21 juli.


3x dramatiskt med herrar i fokus

MISSION IMPOSSIBLE: DEAD RECKONING (Christopher McQuarrie)
60-åriga Tom Cruise kastar sig ut i fler livsfarliga stunts. Premiär 12 juli.

OPPENHEIMER (Christopher Nolan)
Mästerberättaren tar sig an dramat runt atombombens födelse. Premiär 21 juli.

HAROLD FRYS OVÄNTADE VANDRING (Hettie Macdonald)
Underbara Jim Broadbent på vandring genom England – och ett liv. Premiär 30 juni.

Publicerad i nummer 2, 2023