Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

”Grattis, du är
en kulturbärare!”

Hur många gånger per år går du på bio? Två eller flera? Gratulerar – du är en kulturbärare!

Snittsvensken ser mellan en och två filmer i veckan i hemmet. Biobesöken är färre än två om året. Alla har förstås heller inte en biograf i närheten, så många går aldrig på bio. Bor man å andra sidan som jag i en stad med många biografer är det inte ovanligt med fler än fyra biobesök om året.

I absoluta tal är förstås fyra inte heller så många. Det lämnar inte mycket plats för att experimentera. Det händer nämligen rätt ofta att en svensk film gör succé på biograferna. En Hundraåringen, en Göta kanal, en Såsom i himmelen, en Millennium. De flesta av oss kommer att välja den filmen först.

Sedan kanske det kommer en ny film i en filmserie vi har gillat. James Bond har ju varit strålande de senaste åren. Och se där, en uppföljare till Marigold Hotel!

Det kommer att släppas en Star wars-film varje år i all överskådlig framtid och tre nya Avatar med start 2016. Under det senaste halvåret har amerikanska filmbolag dessutom kungjort tre nya legofilmer, tre filmer i Harry Potters värld, tio superhjältefilmer från DC:s universum och över trettio stycken från Marvel. Det kommer mer Jurassic park, Terminator och Snuten i Hollywood, efterlängtade uppföljare till Pixaranimationer, ännu en Bourne identity och återbesök i bekanta berättelser som Alice i Underlandet och Peter Pan.

Många av de här filmerna kommer att vara alldeles strålande. Men man ska vara medveten om att dessa listor på filmpremiärer de närmaste fem åren, med sina idel bekanta namn, också innebär en stor förändring i filmbranschen.

Eftersom vi bara går på bio en handfull gånger per år kan man ju med rätt stor säkerhet räkna ut vad det är vi kommer att se: en svensk film. Och tre amerikanska uppföljare.

För stora amerikanska filmbolag och stora svenska biografkedjor är det tryggt att veta. Men filmmakare och distributörer av smalare film är oroliga. Independentfilmer av etablerade filmskapare trängs ut från biograferna och smalare film av regidebutanter går över huvud taget inte att sälja längre. Utrymmet för filmer på andra språk än engelska och svenska krymper.

För den filmintresserade är nu konstbiografer, filmklubbar, Folkets Bio och Folkets Hus och Parker viktigare än någonsin. Deras utbud har heller aldrig varit bättre.

Det är inget fel med att vilja se storfilmerna som Hollywoodmaskineriet har valt ut åt oss. Jag kan själv knappt vänta! Men jag tänker också unna mig ett extra biobesök mellan varven. För att se något fantastiskt som jag aldrig har hört talas om.


 

3 Nytappningar på bio

MAD MAX: FURY ROAD
80-talistisk postapokalyps-legend med Tom Hardy i Mel Gibsons gamla roll.

POLTERGEIST
I 2015 års version av skräckklassikern är platt-teven hemsökt.

KIKIS EXPRESSBUD
Hayao Miazakis animerade häxpärla från 1989 har blivit charmig spelfilm.


3 otippade uppföljare på bio

JURASSIC WORLD
22 år senare. Dinosaurieparkens nya ledning har glömt hur dåligt det kan gå.

TERMINATOR 5
Tidsresor kan slå slint, men den åldrande Arnold Schwarzenegger är stålhård än.

ENTOURAGE
Efter åtta tv-säsonger följs HBO-komedin om Hollywoodsnubbar upp av en långfilm.