Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Mogna in i kärleken

I somras bekräftades äntligen en långfilmsuppföljare till den japanska animationsserien Yuri on ice, en av de senaste årens mest överraskande tv hits. Den var 2016 års mest omtalade på sociala medier i Japan och när finalavsnittet släpptes globalt kraschade streamingtjänsten Crunchyroll. Det finns bara tolv avsnitt och fansen skriker efter mer. Nästa år är det dags – så nu är det läge att haka på fenomenet!

Animeserier för vuxna är förstås tecknade, men annars som vilken dramaserie som helst. Yuri on ice utspelar sig i konståkningsvärlden. Efter ett totalt misslyckande i Grand Prix-finalen får den japanske konståkaren Yuri Katsuki en ny chans då hans store förebild, den fyrfaldige världsmästaren Victor Nikiforov, spontant hoppar av och ställer upp som hans tränare i stället. Det finns också en yngre Yuri, en rysk medtävlare som under sitt första år i seniorklassen hade velat bevisa sig mot Victor. Nu ska han ta den guldmedalj Yuri Katsuki siktar mot i stället.

En professionell konståkningskoreograf står bakom alla de tävlandes individuella uttryck och ljudet av deras skridskor mot isen har spelats in i verkliga ishallar för rätt känsla. Manuset lär också tittarna gradvis en hel del om hur konståkningstävlingar fungerar och bedöms, så det är lätt att följa med utan tidigare entusiasm för sporten.

Trots alla tekniska finesser och detaljerad research är det starkaste i Yuri on ice gestaltningen av konståkning som emotionellt uttryck. Vi får ofta höra vad åkarna tänker på under prestationen och det finns plats för det komplexa: Självkänslan, tävlingspsykologin, beundran de tävlande emellan. I en gren där man börjar ung och ibland fortsätter tills man är nästan 30 tävlar unga löften inte sällan mot sina egna barndomsidoler.

Det handlar också om att mogna in i kärlek. Yuri Katsuki, en trots allt rätt vanlig kille, är förälskad i den glamorösa Victor, men ser inte sig själv som värd att älska eller åtrå. Runt dem speglas dynamiken i andra relationer. För att bli en bra konståkare, en bra vän, en bra partner, måste man gilla sig själv och vila i sig själv. Det är den resan vi får följa.

Yuri on ice har fått kritik för att den inte avbildar homofobin inom de japanska och ryska samhällena eller i konståkningsvärlden. Samtidigt går utvecklingen uppenbarligen ändå framåt. Professionella konståkare som Jevgenija Medvedeva och Jevgenij Plusjenko är fans, Johnny Weir spelade in en liten film där han återskapar en del av en koreografi ur serien, och vid vinter-OS 2018 tävlade det japanska paret Miu Suzaki och Ryuichi Kihara till musik ur serien.


3 x äventyrare på bio

BLACKKKLANSMAN (Spike Lee)
7/9 • En afroamerikansk polis infiltrerar Ku Klux Klan.

CHRISTOPHER ROBIN & NALLE PUH (Marc Forster)
12/10 • Vuxen Christopher Robin (Ewan McGregor) återförenas med Puh.

THE FIRST MAN (Damien Chizelle)
12/10 • Ryan Gosling landar på månen som astronauten Neil Armstrong.


3 x författarliv på bio

UNGA ASTRID (Pernille Fischer Christensen)
14/9 • Ogift och tonårsgravid Astrid Lindgren kämpar mot förväntningar.

MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN (Henrik Georgsson)
28/9 • Dokumentär om Millennium-skaparen och aktivisten Stieg Larsson.

COLETTE (Wash Westmoreland)
19/10 • Keira Knightley bryter sig fri som författarlegendaren Colette.

Publicerad i nummer 3, 2018