Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Författarmöte

Almudena Grandes

– Hon skriver för att vi inte ska glömma Francos offer

Den spanska författaren almudena grandes skriver romaner om vanliga spanjorers motstånd mot diktatorn Francisco Franco. – I 40 år fick vi lära oss att fascisterna var de goda. Och nu håller de sista vittnena på att dö, säger hon.

Almudena Grandes
Född: 1960, i Madrid.
Familj: Gift med poeten Luis García Montero, tre barn.
Böcker: Debuterade med den erotiska romanen Lulu 1992. Har skrivit ett tiotal romaner, varav flera har filmatiserats. Även den första delen i sviten om livet under franco – Pojken som läste Jules Vernes – finns översatt till svenska.

Har du hört talas om Francos barnslavar? Almudena Grandes är en sedan länge etablerad författare som har studerat spansk historia vid universiteti Madrid och skrivit två böcker om liveti Francos Spanien när hon för några år sedan fick den frågan av en välklädd, äldre dam på en tillställning för Francos offer.

– Och det hade jag inte! Jag som är så insatt visste inte att det funnits en lag som gjorde det möjligt att skicka i väg barn till politiska fångar och tvinga dem att arbeta utan lön. Och det finns SÅ många andra övergrepp som begicks under diktaturen som dagens spanjorer inte vet någotom. Det är det som driver mig, säger Almudena Grandes som med sina krönikor i tidningen El País är en av Spaniens mest inflytelserika opinionsbildare.

Den äldre damen presenterar sig som Isabella Perales och ber om Almudenas adress.

– Jag tänkte att hon ville skriva till mig. Men en morgon när jag sitter och skriver ringer hon på dörren. Jag bjöd på te och vi satt i köket medan hon berättade.

Det är Isabella Perales historia om hur hennes mamma lurades att skicka i väg henne och hennes lilla syster i tron att de skulle få gå i skolan, som ligger till grund för Almudena Grandes bok Manolitas tre bröllop. I höstas kom den ut i svensk översättning.

– Jag tvingades jobba tills jag var så svag att benen inte bar mig. Och min lillasyster dog av svält, berättar Isabella Perales med tårar i ögonen i ett klipp på Youtube som även finns på Almudena Grandes hemsida.

I romanen är Manolita Isabellas påhittade storasyster.

– Manolita är en vanlig flicka, hon skulle kunna vara vem som helst. Hon är inte lång, inte kort, inte snygg, inte ful. Hennes motstånd symboliserar den lilla människans motstånd, alla de som inte hade vapen, men gjorde motstånd med de medel som stod dem till buds.

I Manolitas fall handlar det om att gifta sig med en politisk fånge som hon aldrig har träffat, inte av kärlek utan för att kunna smuggla information in och ut ur fängelset.

– Manolita är en överlevare, jag skriver ofta om överlevare. Jag beundrar människors förmåga att inte bara överleva utan också leva och bli någorlunda lyckliga under vidriga förhållanden. De är de verkliga hjältarna i krig och diktatur.

Almudena Grandes är en av flera spanska författare som skriver om Spaniens nedtystade historia och Manolitas tre bröllopär den tredje av sex planerade böcker ien svit.

– Övergången från diktatur till demokrati efter Francos död gick gradvis, det var inget tvärt brott mot allt som skett tidigare. Francos anhängare fanns kvar och det förutsatte att människor skulle glömma vad som skett. Man brukar tala om en ”glömskans pakt”.

Som läsare måste man ibland påminna sig om att personerna inte har funnits, att det som sker inte har hänt på riktigt.

– Jag skriver romaner baserade på fakta, men jag bygger upp en påhittad värld. Som historiker är jag försiktig med fakta, jag vill vara lojal mot verkligheten. Det är den stora utmaningen att hitta balansen mellan den lojaliteten och min frihet som författare. När jag själv läser en roman gör jag det inte för att få information, jag läser för att jag vill bli berörd och jag skriver för att jag vill beröra.

Själv var hon 15 år när Franco dog.

– Min familj är delad, jag har släktingar som deltog på bägge sidor i inbördeskriget. Men vi är förskonad från tragedier, en släkting var politisk fånge i många år, men han överlevde.

Nu i vår kommer hennes nästa bok ut i Spanien.

– Det är en spionroman om det hemliga nätverk som fanns i Madrid och som hjälpte tyska nazister att fly från Tyskland till Argentina. Att försöka förhindra den trafiken var ännu ett sätt för vanliga människor att göra motstånd.