Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Historia

Lediga!

Betald semester var en av Folkhemssveriges stora välfärdsreformer. Men vad skulle man använda semestern till? ABF var snabba med att ge svar på den frågan – med hjälp av Folkrörelsernas reseorganisation ville man erbjuda de lediga svenskarna något vettigt att göra av sin nuvunna ledighet.

SEMESTERLAGEN

När: 1938.

Därför att: Det var första gången alla svenska löntagare fick laglig rätt till betald ledighet från arbetet – 2 veckor/år.

I mars 1937 grundades en ny svensk resebyråkedja. Reso AB som den hette skilde sig dock markant från andra resebyråer i Sverige. Syftet var nämligen inte att göra vinster utan att få svenskar att utnyttja semestern till att ge sig ut på resa och uppleva annat än det vardagliga. Bakom Reso AB stod ABF, KF och ytterligare några intressenter, däribland SJ, HSB och LO. Namnet Reso AB var taget från det mer klumpiga Folkrörelsernas Reseorganisation. I samma veva grundades också Folkrörelsernas Semesterförening som bland annat hade som uppgift att göra enkäter om semestrar, vad folk gjorde på sina semestrar, hur de upplevde dem, vad som var bra och dåligt.

Att allt detta drogs i gång 1937 var ingen tillfällighet. Året efter infördes nämligen 1938 års semesterlag vilket innebar att alla löntagare fick rätt till två veckors betald semester.

Reso AB började arrangera resor nästan lika fort som det grundats. De flesta inom landet, till Resos egna semesteranläggningar runt om i Sverige. Men redan förs-ta året, 1937, skickade man också i väg 1 732 personer utomlands – till Paris för att se den stora Världsutställningen på plats.

När Reso AB grundades var fenomenet med resebyråer ganska nytt. SJ öppnade 1889 en ”upplysningsbyrå” på Stockholms Central där man kunde få hjälp med bokningar av hotellrum och boka biljetter på utländska bolag. 1905 grundades AB Nordisk Resebureau, som växte genom åren, med filialer i London, Moskva och St Petersburg och som inom femton år jämte brittiska Thomas Cook hade växt till den största resebyrån i världen.

Detta innebar dock inte att svenskar reste utomlands i någon större utsträckning.

Historikern Göran Andolf konstaterade i boken Sverige och utlandet 1930–1975 (1977) att det finns ytterst knapphändiga uppgifter om svenskarnas resvanor under 1930-talet men att det handlade om något över 100 000, inklusive affärsresanden, som reste utomlands per år, de flesta till de nordiska grannländerna.

Efter andra världskrigets utbrott upphörde utlandssemestrandet helt.

Sverige var senare med semesterlagstiftning än många andra länder. Finland, Polen, Spanien, Tjeckoslovakien och Österrike hade redan infört semesterlagar. Norge, Belgien och Frankrike antog semesterlagar samma år.

I Sverige gjorde S-regeringen en grundlig utredning och det ledde till en proposition med 2 veckors semester. De viktigaste argumenten för var att semestern värnade om folkhälsan och demokratin. Men det fanns också många röster som uttryckte sin oro för vad industri- och lantarbetare skulle ta sig för med denna nya fritid. Rädslan var att de skulle hitta på ”dåligheter” som det sas på den tiden: lata sig, och dricka sig fulla. Argument som även använts av dem som var emot införandet av 8 timmars arbetsdag, 1920.

Därför blev ”fritiden” plötsligt ett hett debattämne. 1936 hölls en stor utställning i Ystad som hette Fritiden. Den handlade inte om utlandsresor utan mer om att utnyttja semestern till fysiska aktiviteter här hemma, som friluftsliv, cykling och camping.

I Reso ABs erbjudande ingick även detta, men också möjligheten att ta sig längre bort, med tåg eller buss och bo på någon av organisationens semesteranläggningar.

1951 lagstadgade Sverige om 3 veckors allmän semester och det var i den vevan som charterflyget etablerades i Sverige. Först ut var Svensk Flyg- och Resebusstjänst som 1953 började erbjuda charterresor till Hamburg, Pisa och Marseilles. I mars 1954 började företaget anordna de första solresorna, då 26 semesterfirare flög till Mallorca. Det var i blygsam skala, men redan året efter reste 50 000 svenskar med charterflyg.

Det var boomtider även för Reso AB. Huvudkontoret låg på Klara Kyrkogata 31 i centralaste Stockholm och med åren utökade man med en rad nya arrangemang, specialresor av kongresser, samt nya semesteranläggningar, däribland Ronneby Brunn.

1991 såldes Reso AB till norska Bennett Reisebureau, och därmed försvann också de idealistiska idéer som företaget grundats på 1937.

I dag har svenskarna 5 veckors lagstadgad semester. Och är till stor del sina egna researrangörer – bokar resor och hotell själva på nätet.

Men covid-19 tvingade många av oss att ställa samma fråga som Reso och Ystadsutställningen 1936 handlade om: Hur planerar vi en vettig semester här hemma?

Publicerad i nummer 1, 2021