Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Intervju

Stefan Löfven

– har (nästan) nyckeln till 

valseger i sin hand

Det funkade inte med Mona. Det funkade inte alls med Håkan. Nu kräver det socialdemokratiska partiet att Stefan Löfven ska ta dem till valseger den 14 september i höst. Fönstret har träffat honom och vet vad han tycker om svenska vapen, kultureliter och tiggare från Rumänien.

Stefan Löfven

Partiledare (S) sedan den 27 januari 2012.

Född: 21 juli 1957 i Stockholm. Tillbringade sina första tio månader på ett barnhem innan han adopterades av skogsarbetaren Ture Melander och hans fru hemsamariten Iris Melander och flyttade till Sunnersta utanför Sollefteå i Ångermanland.

Familj: Hustru Ulla och två bonusbarn. 

Karriär: Svetsare på krigsmaterialtillverkaren Hägglunds & söner i Örnsköldsvik (1979–1995), ombudsman på Metall (1995–2005), ordförande IF Metall (2005–2012).

 

Har du varit inne i Sagerska palatset, statsministerbostaden?
     – Nej, det har jag faktiskt aldrig varit.

Kommer du att flytta in där om du vinner i september?
     – Det... är inget som jag och min fru har pratat om. Det är delvis en säkerhetsfråga.

Hur funkar det, är det möblerat, eller får man dra ut till Ikea och köpa sina egna Billyhyllor?
     – Inte en susning! Och vi måste ju vinna valet först, det kommer att bli jättetufft!

Göran Persson köpte en herrgård efter avslutad politisk karriär. Hur ser ditt drömboende ut?
     – Vi tycker – både min fru Ulla och jag – att vi har det bästa av två världar precis som det är nu. Vi bor i Stockholm – som jag tycker mycket om, jag är född i Stockholm – och så har vi ett fritidshus på landet i Ångermanland, där vi kan titta ut över sjön, det är som vårt paradis. Jag behöver en dos av både och.

Nu har du varit partiledare i drygt två år. Har det varit som du trodde?
     – Delvis, jag kom ju in i partistyrelsen 2005 och har kunnat följa både Göran Persson och Mona Sahlin ganska nära. Men hur högt tempot faktiskt är, det går det ändå inte att förstå förrän man själv är där.
     – Att vara ordförande för Metall var som att jobba drygt heltid. Men om jag på Metall hade tre timmar åt något, så har jag som partiledare flera olika saker som ska in på samma tid.
     – Men det har varit fantastiskt roligt.

Roligt att få gå på Nobelfesten?
     – Absolut, det är en stor sak för Sverige. Jag har hunnit vara på en Nobelfest nu.

Vem hade du till bordet?
     – Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Det var mycket intressant. Hon är med och väljer ut vem som ska få ekonomipriset.

En av dina kollegor sa att för dig skulle ett privat möte med Ulf Lundell vara tio gånger större än ett möte med kungen.
     – Ha ha, jag har träffat kungen, och drottningen, och jag tycker att det var trevligt.

Och Lundell?
     – Ja ... på sätt och vis, jag var på väg in i en radiostudio, på Söder i Stockholm, och när jag klev ur bilen gick Lundell förbi på trottoaren och sa ”hej Stefan”. ”Hej Ulf”, sa jag.

Kändes det stort?
     – Ja, det kändes stort (skratt).

I vilka situationer trivs du som bäst?
     – Framför allt när jag är ute och tar del av människors vardag. Det tyckte jag som facklig företrädare och det tycker jag nu.

I vilka situationer känner du dig mindre bekväm?
     – Det ... nja ... nej, man får ta alla situationer som de är.

Många är rädda för ”kultureliten”?
     – Det är jag absolut inte!

Margot Wallström beskriver i sin biografi en hemsk situation när hon som nyutsedd kulturminister håller tal för en samling djupt misstänksamma svartklädda kulturhöjdare och ingen rör en min åt hennes försök att skämta och skapa bra stämning.
     – Jag ska snart också hålla tal inför kulturfolk och det ser jag fram emot. Men det kan ju hända att de tycker samma om mig (skratt). Men jag tycker verkligen att kulturen är otroligt viktig – för landet och för människors utveckling.

Många människor lider av bildningskomplex i någon form, gör du det?
     –Nej...det där beror ju på vad man gör av det. Man får aldrig tro att man ska kunna allting. Det är bara att acceptera många människor kan så mycket mer.
     – Jag är till exempel ingen operaexpert, men njuter av opera och har inga problem att stå där med folk som kan mer, Tvärtom, då kan jag lära mig mer!

Kanske läge att gå en cirkel?
     – Absolut! Jag har gått många cirklar och även lett flera själv om avtal och olika arbetsplatsfrågor. Om tiden medgav skulle jag gärna gå en nu också, kanske om ideologi och idéutveckling.
     – När jag tänker tillbaka så tycker jag att tiden med många studiecirklar var bland det bästa jag ägnat mig åt i livet.

Betyder det att folkbildningen och studieförbunden kan se fram emot ökade resurser om S vinner i höst?
     – Resurser uttalar vi oss om i varje budgetmotion, inte nu i den här intervjun! Men det är klart att folkbildningen är en väldigt viktig del i vår politik.
     – Studieförbunden når så många, som inte nås av det ordinarie utbildningssystemet. De är ett väldigt viktigt inslag i bildnings-Sverige!

Hur fult är det politiska spelet? Kan man vinna som en ärlig idealist?
     – Både och. Det är klart att i botten är det ett ärligt spel, alla partier drivs av värderingar de tror på om hur samhället ska fungera. Men man ska också vinna så många röster som möjligt. Och då måste man beskriva kontrasterna, vara tydlig med varför ens egen politik är bra och de andras mindre bra. Det behöver absolut inte handla om fult spel, men definitivt om taktik.

Fredrik Reinfeldt skrev en bok som ung om att svenska folket är latmaskar. Hur extrem var du som ung SSUare i Ådalen?
     – Inte alls, vad jag kommer ihåg (skratt). Visst hade vi starka åsikter om Vietnamkriget, men de flesta människor måste väl rimligtvis ha varit upprörda över det.
     – Sen kanske någon reagerar på att jag var för löntagarfonderna och, visst, jag ville testa idén. I dag är jag tydlig med att det är en marknadsekonomi vi ska ha. Men även i dag måste vi kunna diskutera hur den ekonomiska makten används och – framför allt – hur demokratin på arbetsplatserna fungerar. Det kräver dock inga ändrade ägarförhållanden, så som löntagarfondsdebatten handlade om.

Vilka måste ni bara nå?
     – Vi inkluderar alla. Oavsett om man är industriarbetare eller läkare så är det socialdemokratiska Sverige till för alla. Man ska ta ansvar för alla.

Vilkas kärlek struntar ni i då? Ni vill väl höja skatten för några?
     – Jag tjänar 119 000 kronor i månaden, Fredrik Reinfeldt 150 000. Jag tycker att ingen av oss behöver det senaste jobbskatteavdraget som Alliansen drog igenom. Om man struntar i det får man istället utrymme till att sänka skatten på pensioner.

Vad är det mest felaktiga du läst om dig själv?
     – Om mig som person kan jag inte komma på något. Det kanske kommer ju tuffare valrörelsen blir?

Om din politik?
     – Jag tycker att det ofta blir fel när vår inställning till vinster i välfärden beskrivs. Det skrivs att vi är för vinster i välfärden. Men det handlar liksom inte om att tillåta eller förbjuda. Man måste orka problematisera frågan mer än så. Vi har i dag 4 000 skolor och förskolor som inte är offentligt ägda. Vi vill inte förbjuda dem. Men kvaliteten ska vara på topp. Det är inte okej att sänka bemanningen. Eller att servera knäckebröd till barn som inte fått tänder än.

Vilket är ditt andraparti?
     – Det går inte att svara på!

Men du har varit med i Centern?
     – Nej.

Det har jag läst någonstans att du var.
     – Jo! (skratt) Det var när jag var runt 13 och man var tvungen att gå med i Centerns ungdomsförbund för att komma in och dansa i Ådalen. Men jag gick ur snabbt när jag förstod att jag kunde bilda en SSU-klubb och ordna egna danser!

Har du gjort en klassresa?
     – Jag har ju haft ett fantastiskt liv, det måste jag säga, jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle få vara med om det jag har varit med om. Men det betyder inte att jag känner att jag tillhör en annan klass. Jag är en arbetargrabb och jag har förblivit det.

Du har beskrivit uppväxten i Ådalen som rena folkrörelseidyllen, med Folkets hus, Konsum, att man inte låste dörren om sig. Fanns det moderater där?
     – Jo, men de var nog inte så många.

Vad har du vuxit upp med för egna fördomar?
     – Jag är ganska mån om att möta folk som står framför en utan att döma på förhand. Men visst, säger man till sig själv att man inte har några fördomar då ljuger man nog.
     – I början när man träffade näringslivsföreträdare tyckte man kanske att de borde vara på ett visst sätt. Men man lär sig skilja på roll och människa.

Är du inte alls förbannad på överklassen?
     – Det beror helt på hur de uttrycker sig och beter sig! Min grundregel är att man ska behandla människor med respekt, oavsett var de kommer ifrån och vad de tjänar.

Har du vuxit upp med någon särskild arbetarrörelsemoral?
     – Ja, i botten säger den ”gör din plikt och kräv din rätt”. Det är ett budskap som jag tycker om, det finns en ömsesidighet i den moralen.

Kan den bli för sträng? Mona Sahlin fick ta mycket stryk när hon köpte en dyr väska.
     – Ja, det kan den såklart. Man vill ju levasitt eget liv, och ska få göra det fullt ut så länge man inte kränker någon annan människa.
     – Vad jag använder min inkomst till, en båt eller en dyr väska, det har ingen annan än jag själv något med att göra.

Varför ska man rösta på er och inte Alliansen i årets val?
     – Vi tror på samarbete, Alliansen satsar på särintresse. Vi tror på den svenska modellen, Alliansen särar på landet. Vi tror på en offensiv aktiv jobbpolitik medan regeringen bara vill sänka skatter. Och så tycker vi att välfärden måste styras av demokratin, inte av marknaden.

Vad ogillar du mest med regeringens politik?
     – De har lämnat folk i sticket som blivit av med jobbet, slänger in folk i fas 3-lösningar, ger ungdomar sämre utvecklingsmöjliheter än de borde ha.

Finns det ingenting som Reinfeldt gjort bra under sina åtta år?
     – De har ökat anslagen till forskning, det tycker vi är bra. Men vi tycker att forskningen måste inrikta sig mer på innovation, resultaten måste ut på marknaden och inte fastna inom forskningen.

Vad blir det första du genomför vid en valseger?
     – Det första politiska beslutet blir en 90-dagarsgaranti för Sveriges ungdomar – om man går ut skolan eller blir av med jobbet ska man ha hjälp dag ett, och senast inom 90 dagar ska man ha ett arbete eller en praktik eller en utbildning.

Du har kallats ”vapenhandlare” av Per Gahrton.
     – Ja. Men så här är det: Det är bara de som säger att vi inte ska ha något försvar över huvud taget som kommer undan med att säga så. Tycker man att vi ska ha ett försvar, då måste man bestämma sig – ska vi köpa alla vapen av någon annan, eller ska vi kunna tillverka dem själva?
     – Jag tycker såklart att vi ska ha ett försvar. Och då tycker jag också att det är bra om Sverige kan ha en försvarsindustri med spetskompetens inom vårt eget försvarsoch säkerhetspolitiska behov, det vill säga: flyg, undervatten och stridsledning.
     – Men sen driver även vi på för att vi ska försvåra för icke-demokratier att köpa våra vapen.

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Du har länge varit positiv till EU, varför?
     – Verkligheten är sådan att vi som litet land är väldigt beroende vår omvärld, vi skulle inte vara i närheten av det välstånd som vi har om vi inte vara öppna för vår omvärld. Skulle vi lämna EU skulle vi ändå vara helt beroende av EU. Det är dessutom så, ur arbetarrörelsesynpunkt, att vi gör fel ibland när vi tror att det är Sverige mot alla andra, men i EU är det arbetarrörelsen i många länder som genomför saker tillsammans. Högergruppen har varit störst i parlamentet i 15 år. Nu har vi möjlighet med valet i maj att vår parlamentsgrupp ska bli den största.

Och hur skulle européerna märka av det?
     – Samma sak i Europa som i Sverige: En betydligt större satsning på jobben. Högern vill bara sänka skatterna. Vi tror på gemensamma investeringar.
     – Vi ska också ha en arbetsmarknad i Europa som gör det möjligt för alla att förverkliga sina liv. I dag ställs arbetare mot arbetare. Med rätt majoritet i EU kan EU-lagstiftningen baseras på schyssta villkor.
     – Vi kommer också att genomföra bättre klimatsatsningar och se till att Europa är ledande i att förbättra miljön. Högern är mycket passiv även där.

Vad säger du till dem som, liksom SD, tycker att vi ska gå ur EU för att det kommer rumänska tiggare till Sverige?
     – Det är en tragedi i sig att människor måste tigga, men det beror ju inte på EU, EU hjälper tvärtom Rumänien med insatser för att komma tillrätta med fattigdomen. Även om det i slutänden är Rumänien som måste ta tag i sina medborgares problem.

Det SD ogillar är väl att EU ger även fattiga rätt att resa inom unionen?
     – Ja. Och jag tycker att EUs rörlighet är något bra. Våra krav på åtgärder ställer vi på Rumänien, inte på de fattiga som tigger. De tigger inte för att det är roligt, utan för att de har en besvärlig livssituation. När romerna är här ska de behandlas med värdighet.

Vilken politisk fråga är du personligen minst intresserad av?
     – Ha ha, jag kan inte vara minst intresserad av någonting ...

Och mest?
     – Sysselsättningen. Jobbet är inte alltid meningen med livet men en förutsättning för att man ska kunna försörja sig och ha ett fritt och bra liv.

Till sist – du har berättat att du blev starkt berörd av mordet på Robert Kennedy. Är han en förebild?
     – Han brann för sina frågor. Han stod för hopp. Jag har nyligen sett gamla klipp och det är som att se en frälsare som åker runt och får människor att känna hopp och möjligheter. Det finns ett citat från honom som jag tycker mycket om: ”Det finns de som ser verkligheten som den är och frågar ’varför’. Jag ser det som ännu inte finns och frågar ’varför inte?’.”


 

Personligt med Stefan

Favoritföreträdare:
     – Olof Palme var ju ungdomsidolen, men ska jag välja den som ligger närmast mig så är det Ingvar Carlsson, jag kan se vissa likheter i vår uppväxt, i arbetarbakgrunden, och tror att vi har samma syn på att politiken ska vara ett lagspel.

Favoritresmål utanför Sverige:
     – New York, en fantastisk stad med en mycket speciell stämning!

Favoritförfattare:
     – Den som har betytt mest för mig är Vilhelm Moberg och hans Utvandrarserie. Den är otroligt välskriven.

Ministerpost som är vikt för Ulf Lundell:
     – Ingen ministerpost är vikt för någon! (skratt)
     – Men visst tycker jag mycket om Ulf Lundells konstnärsskap. Han är ju otroligt bra rent musikaliskt, och budskapen i texterna håller jag många gånger med om rakt av.


 

”Han har alla rätt”

Har Stefan Löfven nyckeln till valseger i sin hand?

Fönstrets politikexpert statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:
     – Ja, men ändå inte riktigt. Nyckeln till seger för Stefan Löfven är att väljarna ska tycka att han är bättre än Fredrik Reinfeldt på att regera landet. Och där är han på god väg.
     – Stefan Löfven personligen har alla rätt man kan ha, ur S-perspektiv: Han är den första arbetaren att leda partiet sedan August Palm. Har har varit med i det riktiga näringslivet och hans brokiga personliga bakgrund väcker sympati. Till och med tanterna på Östermalm börjar tycka att han är okej.
     – Men frågan är om det är (S) som vinner, eller om det är Alliansen som förlorar. Den politik Socialdemokraterna går till val på är inte särskilt annorlunda än Alliansens. Det är en medveten taktik från (S), de vet att ett enda misstag kan ge Alliansen mod att mobilisera.
     – Stefan Löfven kan dock lyckas genomdriva en stor förändring – att bryta upp blockpolitiken. Får han med sig något av mittenpartierna i en regering har han lyckats ändra plattformen för hur politik bedrivs i Sverige för lång tid framöver.

Fler intervjuer från tidningen Fönstret: