Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Hon är ortens bästa poet

Innan tävlingen Ortens bästa poet hade 15-åriga ZEINAB DHAHAD aldrig stått på scen. Och det var inte många som visste att hon skrev poesi. Men när finalen avgjordes i Örebro i december korades hon till vinnare. Nu hoppas hon kunna inspirera andra unga att skriva.

ZEINAB DHAHAD
Född: 2007.
Bor: I Bredäng i södra Stockholm.
Gör: Går i nian, skriver poesi och andra texter.
Aktuell: Vann nyligen estradpoesitävlingen Ortens bästa poet.

Det har gått nästan två månader sedan 15-åriga Zeinab Dhahad estradpoesitävlingen Ortens bästa poet, men hon och hennes vänner pratar fortfarande om det varje dag.

– Det är en jättestor grej i Bredäng där jag bor. Tidigare visste ingen vem jag var, men nu ringer journalister och jag har blivit inbjuden till olika textläsningar under våren.

Ortens bästa poet är en tävling i estradpoesi som arrangeras av föreningen Förenade förorter som verkar för att skapa rum för kultur och folkbildning i förortsområden.

– Jag var och tittade på tävlingen 2018 innan den lades ned av olika anledningar. När jag såg att den skulle starta igen och läste upp en av mina dikter för några vänner pushade de mig att vara med, säger Zeinab Dhahad.

Efter sju deltävlingar under hösten gick finalen av stapeln i Örebro inför en publik flera hundra personer.

– Det var fortfarande läskigt men samtidigt häftigt. Alla blickar var riktade mot en. Men responsen från publiken gav en sådan självkänsla att jag knappt blev nervös. När alla ropade ”Zeinab, Zeinab!” var jag i en glädjechock och visste inte vad jag skulle ta mig till.

Tävlingen Ortens bästa poet tror hon har vidgat många ungas syn på vad poesi kan vara. Zeinabs egen förebild är Iman Talabani som kom tvåa i tävlingen år 2016 och i dag har en Youtubekanal där vissa videor har långt över 100 000 visningar.

– Tidigare var min bild att poesi bara kan vara det här ”rosor är röda violer är blå …” Men när jag såg Ortens bästa poet insåg jag att man kan skriva poesi på många olika sätt och med vilka ord man vill.

Zeinab har alltid skrivit, först dagbokstexter men för ungefär fyra år sedan började hon att lägga in rim och skriva mer poesi.

– Det har varit ett sätt att ventilera sådant som händer i min vardag och att skriva ned mina tankar. Jag känner mig väldigt fri när jag skriver.

Ortens bästa poet vann hon med en dikt som handlar om synen på muslimska kvinnor som bär slöja.

– Det är en stor del av min identitet och jag har aldrig sett slöjan som ett förtryck eller något påtvingat utan tvärtom stärker den mig.

Zeinab tror att många känner igen sig bidrog till att det gick så bra i tävlingen.

– När man har en publik och en jury som ska bedöma är det viktigt att det låter bra och att man har med metaforer och rim. Men det stärker också texten om man skriver om sådant som andra kan relatera till.

Nu vill hon fortsätta utveckla sitt skrivande och inspirera andra.

– Jag hoppas att mina dikter ska få andra att börja med poesi. Efter tävlingen har unga hört av sig och sagt att jag gör att de vågar skriva. Det gör mig jätteglad!

Publicerad i nummer 1, 2023