Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

’’Med humor och en del ilska ...’’

– han får årets litteraturpris av ABF

Serietecknaren MATS JONSSON får årets litteratur- och kulturstipendium från ABF på 100 000 kronor. Detta för att han, med juryns ord, ”engagerar, inspirerar och ingjuter mod” med sina ”starka berättelser som får läsaren att ana att en annan värld är möjlig”. – Stort tack! Jag har länge varit förtjust i ABF så det kändes extra fint att få det här priset, säger Mats Jonsson själv till Fönstret.

MATS JONSSON
Ålder: 49 år.
Gör: Utbildad journalist som bland annat arbetat som redaktör på seriemagasinet Galago. Serietecknare med sju utgivna böcker. Var en av P1s sommarpratare 2021 och är en av grundarna av det planerade Ådalens industrimuseum.
Aktuell: Han har nyligen fått ABFs litteratur- och kulturstipendium som delas ut en gång per år.

Det är inte särskilt svårt att känna igen en serie skapad av Mats Jonssons penna. De svartvita rutorna med sin nästan naivistiska stil är fyllda av en blandning av reflektioner, observationer och en hel del ilska över rådande läge. Han har gjort sig känd för att lyfta fram platser, människor och skeenden som inte alltid får plats i den vanliga Sverigebilden.

Utgångspunkten är alltid det egna livet. Så var det i debuten Unga norrlänningar som kom 1998 och så var det i Augustprisnominerade När vi var samer som kom förra året och blev hans stora genombrott. Den boken tar sin början i det faktum att Mats Jonsson efter sin farfars död upptäckte att det fanns en dold familjehistoria – farfadern var egentligen skogssame och hade en gång i tiden ägt renar.

– Jag känner förstås en sorg inför att han dolde sitt samiska ursprung. Så mycket han bar på som han inte pratade om eller ens erkände för sig själv, berättade Mats Jonsson i en intervju som Fönstret gjorde förra hösten.

Men När vi var samer vill också berätta en ytterligare historia – den om skogssamernas nedtystade öde och hur Sverige har behandlat landets minoriteter. En berättelse så stark att den blev det första seriealbumet någonsin som nominerades till Augustprisets kategori för bästa skönlitterära bok. Den väckte också debatten om det inte vore på tiden att även serier fick en egen kategori i det här prestigefyllda priset.

I väntan på det och den dag då serier får en större plats i kulturens finrum kan Mats Jonsson glädja sig åt ABFs litteratur- och kulturstipendium. Här hamnar han i fint sällskap, för bland de tidigare pristagarna hittar vi namn som journalisten Daniel Poohl och författarna Susanna Alakoski och Anneli Jordahl.

– Jag skulle säga att relationen med ABF började när jag gick i gymnasiet och vi startade en musikförening i Kramfors, säger Mats Jonsson själv. Vi hade starkt stöd av ABF och det hade inte gått att göra annars.

Publicerad i nummer 3, 2022