Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Ur svart synvinkel

För fyra år sedan startade AMAT LEVIN ett Instagramkonto för att berätta om händelser kopplade till afrikaners och den afrikanska diasporans historia. Det har nu nästan 70 000 följare och i mars kommer han ut med den fördjupande boken Svart historia.

AMAT LEVIN
Ålder: 35.
Familj: Sambo, två barn.
Gör: Författare och journalist. Driver Instagramkontot #svarthistoria med 67 000 följare.

Redan under skolåren fascinerades Amat Levin av historia. Men han reflekterade också över hur lite kunskap om Afrikas och den afrikanska diasporans förflutna som förmedlades. Senare började han söka upp information på egen hand och delar sedan fyra år med sig av den på Instagramkontot #svarthistoria.

– Jag började skriva korta inlägg och tänkte att de skulle locka några hundra historienördar.

Men intresset visade sig vara betydligt större och det har fått Amat att nu skriva en fördjupande bok med samma namn. Där tar han upp historiska händelser, skeenden och personer kopplade till Afrika och den afrikanska diasporan.

– Jag hoppas att den ska skapa nyfikenhet, bryta stereotyper och mytbildning och ge en mer nyanserad bild, säger Amat. Länge dominerade den koloniala bilden av Afrika som en kontinent utan historia innan européernas ankomst. Amat Levins bok lyfter fram stora kungadömen, folkvandringar och en mängd olika civilisationer.

– Ofta behandlas kontinenten som ett enda land och det framställs som om antikens Egypten är det enda av värde som hänt. Men så är det inte förstås. Distanserna är enorma, mångfalden ofantlig och det finns och har funnits ett oräkneligt antal folk och språk.

Den som förväntar sig att få läsa om Martin Luther King och Nelson Mandela blir besviken. Fokus ligger i stället på lite mindre kända personer och skeenden. För Amat själv har en viktig insikt varit att historia sällan är så enkelt som det utmålas.

– Det är lockande att säga att händelse A ledde till händelse B men snart ser man att det handlar om invecklade och komplicerade förlopp.

Amat Levin vill att vi också ska få fördjupad förståelse för de idéer vi i dag bär på.

– Ta den stereotypa bilden av Afrika som en kontinent av elände. Stämmer den? Och vad har lett fram till att det har varit mycket krig på vissa ställen?

Han understryker också hur svart historia och svensk historia är sammankopplade.

– Många kanske tänker att svart historia har lite att göra med Sverige. Men Sverige har försökt sig på kolonier och slavhandel och varit del av den större världen. Svarta har kommit hit sedan hundratals år. I dag är vi många med rötter i Afrika eller den afrikanska diasporan som bor här.

Publicerad i nummer 1, 2022